– Aarebrot misbruker professortittelen

Den nystartede Byluftlisten mener Frank Aarebrot misbruker professortittelen når han kritiserer partiet.

Frank Aarebrot
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Byluftlisten stiller til valg for første gang ved kommune- og fylkestingsvalget til høsten. De stiller liste til bystyret i Bergen og til fylkestinget i Hordaland.

– Latterliggjør motstandere

Professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen Frank Aarebrot har karakterisert det tverrpolitiske initiativet som tåpelig og dumt.

Byluftlisten reagerer på kritikken fra Aarebrot. Førstekandidat Endre Tvinnerheim mener Aarebrot blander inn egne partipreferanser.

– Det er svært problematisk at en profilert Arbeiderpartimann som Frank Aarebrot bruker professortittelen til å latterliggjøre et annet politisk alternativ, sier Tvinnerheim.

LES OGSÅ: – Rett og slett dumt

– Best på byluft

Aarebrot har kritisert partiet for at det ikke er noe behov for det. Han mener det allerede finnes partier som mener det samme om den dårlige luften i Bergen. Men Byluftlisten er ikke enig i at de mener det samme som opposisjonen i bystyret.

– Dessverre er det ikke sånn at opposisjonen, for eksempel Arbeiderpartiet, har en like gjennomtenkt byluftpolitikk som det vi har. Vi vil gjerne samarbeide med Arbeiderpartiet etter valget, men når det gjelder byluftsaken så har vi gjort mest på det, sier Tvinnerheim.

LES OGSÅ: – Ikke et vinterproblem

– Misbruk

Aarebrot har også vist til at lokale lister som Byluftlisten vanligvis gjør det dårlig i valg. Tvinnerheim mener likevel professoren kunne unngått karakteristikkene.

– Aarebrot må gjerne si hvordan det ofte går med lokale valglister, men jeg synes det er misbruk av professortittelen å si at det er et tåpelig initiativ, sier Endre Tvinnerheim i Byluftlisten.

Frank Aarebrot avviser kritikken.

– Det ligger midt i mitt mandat som valgforsker å fortelle hvordan det politiske landskapet ser ut. Og man trenger ikke være professor for å se at hvis fem partier mener luften må bedres, så hjelper det ikke at det kommer et sjette parti som mener akkurat det samme, sier han.