– Det hadde vært mer orden i rekkene med Monica Mæland og meg

Det tar tid å bygge opp den autoriteten næringsminister Monica Mæland hadde som byrådsleder, mener Herman Friele. Den tidligere Høyre-ordføreren i Bergen retter skarpt skyts mot den nåværende partiledelsens håndtering av bybanesaken.

Herman Friele om bybanesaken og byrådet

KRITISK: Eks-ordfører Herman Friele langer ut mot dagens Høyre-ledelse i Bergen. Videojournalist: Halvor Folgerø. Foto: Simen Sundfjord Otterlei

Ragnhild Stolt-Nielsen og Dag Skansen

STRID: Ragnhild Stolt-Nielsen vant frem på Høyres skjebnemøte om bybanesaken. Dermed ble Dag Skansen avtale med Frp og Ap forkastet.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

– Hvor man vil legge Bybanen er én sak, men det at man ikke greier å diskutere seg frem til en enighet før man stemmer – det er uryddig, sier Herman Friele.

Kaffekongen satt som ordfører for Høyre i Bergen fra 2003 til 2007, med nåværende næringsminister Monica Mæland som byrådsleder.

Før hun flyttet til hovedstaden, var Mæland særdeles tydelig på at hun ønsket å legge Bybanen over Bryggen. Da Ragnhild Stolt-Nielsen tok over som byrådsleder gjorde hun Mælands bybanepolitikk til sin. Men hun har mislykkes i å samle bergenspolitikerne om denne løsningen.

– Monica hadde den fordelen at hun hadde lenger fartstid enn Ragnhild. Ragnhild er en veldig flink og dyktig kvinne, men du trenger litt tid for å bygge opp en samlet tropp bak deg, og den autoriteten hadde Monica, sier Friele.

– Det er ikke positivt for Bergen

Debatten om bybanetraseen har den siste uken utviklet seg til en intern maktkamp mellom Stolt-Nielsen og Dag Skansen, lederen for Høyres bystyregruppe. Etter at byrådslederen ble enig med KrF om en bybaneavtale, gikk Skansen bak hennes rygg for å forhandle om en ny avtale med Frp og Ap.

Det har skapt mye rabalder i media.

Jeg har ikke fanget opp eksakt hva de har sagt om hverandre, men jeg liker ikke helt at de er i dissens. Det er ikke positivt for Bergen.

Herman Friele

– Jeg har ikke fanget opp eksakt hva de har sagt om hverandre, men jeg liker ikke helt at de er i dissens. Det er ikke positivt for Bergen, sier Friele.

Først tirsdag, når saken skal opp i bystyret, kommer svaret på hva Høyre-politikerne har bestemt seg for i bybanesaken. Det er allerede klart at de ikke kommer til å stemme samlet.

– Man skal selvfølgelig diskutere internt, men så skal man stå bak en beslutning. Man skal ikke sprike helt fra starten til man har kommet frem til målet. Det liker jeg ikke, og jeg synes ikke det er betryggende, sier Friele.

– Vi hadde orden i rekkene

Friele har forlengst trukket seg tilbake fra bergenspolitikken, og mener kontrasten er stor mellom dagens Bergen Høyre og det partiet han satt som ordfører for.

– Jeg synes det er leit at det er sånn i Høyre. Når Monica Mæland og jeg fikk lov å være parhester i Høyre, så hadde vi orden i rekkene, og slik synes jeg det skal være, sier Friele.

Herman Friele og Monica Mæland

«PARHESTER»: – Jeg synes det er leit at det er sånn i Høyre. Når Monica Mæland og jeg fikk lov å være parhester i Høyre, så hadde vi orden i rekkene, sier Herman Friele. Her feirer de valgseieren i 2003. Friele satt som ordfører i fire år. Mæland satt som byrådsleder i ti år frem til hun ble næringsminister i fjor.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Ville det vært mindre støy rundt bybanesaken med dere i ledelsen?

– Jeg tror det hadde vært mer orden i rekkene, ja, hvis Monica og jeg hadde vært byrådsleder og ordfører, sier Friele.

Han kaller den langvarige debatten om bybanetraseen til Åsane skadelig for bergenspolitikken.

– Jeg liker ikke at det ikke er ryddighet, enten det er i Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet eller SV. Det er ikke godt nok for oss borgere i byen. Man kan ikke debattere og omdebattere. Det går ut over beslutningene, det går ut over handlingene, og det går ut over økonomien.

– Men er det ikke bra at uenighetene kommer frem?

– De skal være innenfor partiene. Det er derfor vi har mange forskjellige politiske partier. Så skal man ta en beslutning og stå bak den, som alltid i livet. Har du bestemt deg for at du skal ha pølser til middag, så skal du ha pølser til middag. Du skal ikke komme hjem og så skal én ha pølser, én ha kjøttboller, én ha fisk og én ha lapskaus. Det blir det bare rot av.

Tidligere ordfører Herman Friele er klar på hva han mener om bybanetrasé til Åsane.

MENER BYRÅDSLEDEREN TRENGER TID: – Ragnhild er en veldig flink og dyktig kvinne, men du trenger litt tid for å bygge opp en samlet tropp bak deg, sier Herman Friele om byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

Vil ha Bybanen over Bryggen

Akkurat nå er det ingenting som tyder på at Bybanen legges over Bryggen. Det synes den tidligere ordføreren er synd.

Bybanen skal være et transportmiddel som bringer folk fra A til B, C, D og bortover. Ikke fra A til Å.

Herman Friele

– Bybanen skal være et transportmiddel som bringer folk fra A til B, C, D og bortover. Ikke fra A til Å.

Han frykter for Bryggen og kulturminnene dersom man bygger tunnel.

– Jeg føler det er tryggest å legge Bybanen over Bryggen. Begynner vi å lage hull både her og der, så vet vi ikke hva vi egentlig går til.

Stolt-Nielsen: – Unødvendig mye støy

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen sier hun er glad for at Høyre har konkludert i saken, og medgir at hun ikke synes Frieles kritikk er ubegrunnet.

– Jeg er enig med Herman i at det har vært unødvendig mye støy i denne saken, og jeg tror alle synes det var uheldig hvordan debatten utviklet seg, sier hun.

Stolt-Nielsen har en pause fra bybanesaken med budsjettkonferanse fredag, men allerede tirsdag skal saken opp i bystyret. Byrådslederen mener den heftige debatten gjenspeiler følelsene innbyggerne i Bergen har for byen.

– Og dette er en sak som vekker et enormt engasjement – ikke minst i Høyre, sier hun.