Hopp til innhold

– Samfunnet må betale for utslitte meglere

«Supermegleren» Stine Larsen Sandvik (28) er gravid og jobber 90 timer i uken. Jaget etter høye boligpriser kan til slutt gå ut over norske skattebetalere, frykter LO.

Stine (28) er gravid og jobber 90 timer i uken. LO og Arbeidstilsynet er kritisk til eiendomsmegleres arbeidstid.

LANGE ARBEIDSDAGER: – Jeg liker det sånn, jeg liker når det er aktivitet, sier Stine Larsen Sandvik. Men LO og Arbeidstilsynet er kritisk til eiendomsmeglernes arbeidstid. Foto: Dag Harald Kvammen Andersen/Tim Christian Wassmo | Redigering: Tim Christian Wassmo

I forrige uke fortalte NRK om «supermeglerne» som jobber om opp mot 90 timer i uken.

Stine Larsen Sandvik, som var gjest i Lørdagsrevyen, har gjennom jobben som eiendomsmegler i Privatmegleren i Bergen solgt boliger for 190 millioner kroner første halvår i 2014.

– Det er ikke mye fritid igjen når jeg er ferdig på jobb, akkurat. Men jeg gjør jo dette fordi jeg brenner for yrket, sa hun til NRK.

Snitt på 75 timer i uken

En ringerunde NRK har gjort til meglere i Norge, viser at snittet ligger på 75 timer i uken.

Lars Albertsen

MÅ JOBBE FOR Å BLI BEST: – Det er vel egentlig som på alle andre felt: Skal du bli best, så må du legge ned en ekstraordinær innsats, sier partner Lars Albertsen i Privatmegleren.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

– Det er noe med det å være tilgjengelig for kunden hele tiden, sier Larsen Sandvik.

Innslaget fra Lørdagsrevyen og tallene NRK har hentet inn, får både LO og Arbeidstilsynet til å reagere. Hun mener arbeidstiden til enkeltmeglere, som Stine Larsen Sandvik, kan legge press på kollegaer.

– Jeg tror det kan skape en uholdbar situasjon for de andre, fordi de da forventer at de også må jobbe like mye, sier Borghild Lekve, regiondirektør i Arbeidstilsynet.

De fleste eiendomsmeglere er ansatt i såkalt «særlig uavhengig stilling». På den måten slipper man unna det meste av arbeidsmiljøloven, og kan jobbe så mye en vil. Arbeidstilsynet fører ikke noe særlig tilsyn med arbeidstidene i meglerbransjen.

– Vi fører kontroll når vi får tips om at arbeidstiden er utenfor det som er fornuftig, forteller Lekve.

– Må legge ned ekstraordinær innsats

Partner og fagansvarlig Lars Albertsen i Privatmegleren sier de har ansatte som jobber langt mindre enn både 90 og 75 timer i uken.

Vi pålegger ingen å jobbe mer enn de egentlig ønsker selv.

Lars Albertsen, partner i Privatmegleren

– Det er ikke alle som jobber like mye, og det går i perioder. Men det gjelder vel egentlig for eiendomsmeglerbransjen som for alle andre felt: Skal du bli best, så må du legge ned en ekstraordinær innsats, sier han.

Albertsen avviser Arbeidstilsynets påstand om at enkeltmegleres arbeidstid kan legge press på andre.

– I så fall må det være fra en arbeidsgiver som legger et press på de ansatte om å jobbe så mye. Men vi pålegger ingen å jobbe mer enn de egentlig ønsker selv, sier han.

LO: – Samfunnet bærer kostnaden

Stine Sandvik Larsen

KAN TA FRI: – Om jeg vil, så kan jeg påta meg mindre arbeid, sier Stine Larsen Sandvik.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

Om Arbeidstilsynet har rett og bransjepresset på meglerne er reelt, frykter LO det kan føre til at mange blir utbrente og presses ut av arbeidslivet.

Da er det norske skattebetalere som må punge ut i kjølvannet av jaget etter høye boligpriser, sier Mads Kleven, LO-leder i Bergen.

– Det er samfunnet som bærer kostnaden i det lange løp hvis personer blir utbrent og blir stående utenfor arbeidslivet, sier han.

«Supermegleren» Stine Larsen Sandvik forsikrer om at hun ikke føler seg presset til å jobbe når hun ikke orker.

– Om jeg vil, så kan jeg påta meg mindre arbeid, og ta meg fri midt på dagen eller slutte tidligere. Men jeg liker det sånn, jeg liker når det er aktivitet, sier 28-åringen.