– Lysbakken og jeg har nok ulik virkelighetsoppfatning

Harald Schjelderup (Ap) går ikke med på SV-lederens påstander om at de splitter venstresiden i bergenspolitikken. Men vil ikke svare på om Ap egentlig foretrakk SV foran Venstre.

Harald Schjelderup og Dag Inge Ulstein

BYRÅDSKAMERATER: Harald Schjelderup (Ap, t.v.) og Dag Inge Ulstein (KrF) møter pressen for å informere om byrådsplanene.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Her har nok Audun Lysbakken og jeg ulik virkelighetsoppfatning, sier Schjelderup, konfrontert med angrepet Lysbakken kom med under dagens tale til SVs landsstyremøte.

– Jeg er utrolig skuffet over hvordan Arbeiderpartiet har opptrådt i Bergen. I stedet for å bruke det helt nye flertallet bergenserne har stemt fram, har Ap valgt å gå til et parti som brukte hele valgkampen til å argumentere for fortsatt blått styre, sa Lysbakken i sin tale.

LES MER: Lysbakken til frontalangrep på Ap

– Sterkt ønske om å ha med SV

Audun Lysbakken

UT MOT AP: Audun Lysbakken gikk hardt ut mot Ap i Bergen under sin tale til SV landsstyremøte i dag.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Aps byrådslederkandidat i Bergen sitter fredag formiddag i forhandlingsmøte om byrådssamarbeid med Venstre og KrF. SV er satt på sidelinjen fordi de ikke ønsket Venstre-samarbeid.

Lysbakken mener Ap har bedrevet politisk «spin» for å gi SV skylden for at samarbeidet brøt.

Schjelderup har tidligere uttalt at han hadde et reelt håp om at SV skulle stille til sonderingssamtalene med Venstre, og avviser at det var Ap som gjennom sin fellesinvitasjon splittet venstresiden.

– Det felles sonderingsmøtet var helt uforpliktende. Det var et sterkt ønske fra oss om å ha med SV. Vi trodde deres ønske om å påvirke var så viktig for dem, at vi var ganske sterke i troen på at de ville komme på møtet, sier Schjelderup.

ALT OM SAKEN: Politikk i Bergen

– Det er SV sitt valg

Schjelderup sier Bergen Ap ikke velger et V/KrF-samarbeid for å gjøre det vanskeligere for Høyre og Frp å gjenvinne makten om fire år.

– For oss handler dette om å få til et byråd som kan gi en god styring av Bergen. Vi har pekt på trygg økonomisk styring, klima og utjevning av sosiale forskjeller som hovedpilarer. For Ap var det da naturlig å invitere både SV og Venstre.

– Men for å få et best mulig byråd i Ap-øyne, ville det ikke vært ideelt for Ap å ha SV på venstresiden og KrF på høyresiden, og slik få et solid tyngdepunkt i Aps politikk?

– Her må vi se på prosessen. Vi ønsket å sondere med SV og Venstre. Vi ønsket jo sterkt SV med, vi, men de takket nei. Da er det SV sitt valg. Og det viktigste for å få gjennomslag for Ap-politikk, er å sitte i byråd.

Schjelderup vil ikke svare på om Ap ville foretrukket et byråd med kun KrF og SV fremfor et byråd med KrF, SV og Venstre, eller om det var KrF som krevde at Venstre ble invitert.

– Ville Ap helst samarbeide med SV eller Venstre?

– Nå sitter vi og forhandler med Venstre, men vi ønsker et fortsatt tett samarbeid med SV.

LES OGSÅ: – KrF ønsket SV med i byråd