– Lager musikk jeg selv liker

Raga Rockers valgte seg regntunge Bergen for turnéstart og lansering av ny singel.

Michael Krohn i Raga Rockers

PÅ MINITURNÉ: Bergen, Trondheim og Oslo er eneste byene som får besøk av Michael Krohn og resten av Raga Rockers før plateslippet i julen.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det 31 år gamle Oslo-bandet, som regnes som en av «De fire store» i norsk rock, er i Bergen for å kjøre i gang en intens miniturné. Helgens to konserter i i Bergen og Trondheim skjer samtidig som gruppen slipper ny musikk for første gang på over tre år.

Det ble egentlig en stor skuffelse. En skitten gatestump. Jeg så jo for meg en flott aveny med trær på begge sider

Michael Krohn om Michael Krohns gate

Singelen «Desperado» hadde premiere NRKs Nitimen fredag morgen og er en forsmak på den nye platen, «Faktor X» som kommer tredje juledag.

– Elementer av storband og funk

– Dette er ikke gammel-Raga. Den nye platen er på en måte den siste i en trilogi med de to forrige platene. Her er det mye forskjellig. Noe er pop, noe er rock, du finner også elementer av storband og funk, sier frontfigur Michael Krohn.

NRK møter 54-åringen på rockeklubben Garage i Bergen, hvor Raga Rockers fredag spilte den første av totalt tre intimkonserter før plateslippet. Ifølge Krohn er det over 20 år siden sist Raga Rockers spilte på den intime og legendariske rockeklubben.

– Det fins ikke noe vakrere enn Bergen en vakker vårdag, skryter Krohn, men de blå og hvite sjøstøvlene hans viser tydelig at skrytet tilhører en helt annen årstid og at byen mellom de syv fjell slett ikke viser seg fra sin beste side under bandets besøk.

Sjekket ut Michael Krohns gate

Hver gang han er i Bergen, blir han også minnet på byen har en gate som bærer hans navn – Michael Krohns gate, som går mellom Danmarksplass og Puddefjordsbroen.

Gaten er riktignok oppkalt etter oslorockerens noe eldre navnebror, men Krohn sier han selvsagt har sjekket den ut.

– Det ble egentlig en stor skuffelse. En skitten gatestump. Jeg så jo for meg en flott aveny med trær på begge sider, humrer vokalisten.

– Krydrer musikken med det jeg har kick på

Flere av gruppens siste plater har fått hard medfart i musikkpressen. Forrige album fikk f.eks. terningkast to av NRK P3.

Krohn innrømmer at dårlig kritikk går innpå ham, men presiserer samtidig at han ikke lager plater for å tilfredsstille fansen.

– Jeg prøver ikke å leve opp til folks forventninger, jeg prøver bare å lage den musikken jeg selv liker. Det betyr blant annet at jeg krydrer musikken med det jeg har kick på for tiden, sier Krohn, som trekker fram både jazz og funk av det han hører mye på i disse dager.

Raga Rockers

HOLDER PÅ I DET SMÅ: Raga Rockers blir ingen fulltidssatsing fremover, men ifølge Michael Krohn er det lite som tyder på at bandet gir seg med det første.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Angrer på «oppløsning» i 1991

I 1991 valgte Michael Krohn å oppløse Raga Rockers. Han begrunnet beslutningen med at han ønsket å ta bandet i en ny retning, men følte at det var umulig under det gamle bandnavnet.

Vokalisten gikk solo og ga ut plater under navnene Tom Trussel og Mickey Faust, men i 1995 var Raga tilbake for fullt med albumet «Perler For Svin». Siden den gang har gruppen turnert jevnlig og sluppet plater i ny og ne, sist i 2010.

– I 1991 var jeg veldig lei, og jeg er blitt konfrontert med det der mange ganger. Jeg skulle heller sagt at vi la Raga på is. Vi har hatt pause mange ganger. Men hvis jeg ikke ser gutta på en tid, begynner jeg å savne dem. Da blir det til at jeg ringer og sier: «Skal vi ikke spille litt igjen?» Jeg kan fint lage musikk sammen med andre, men gutta i bandet er kompisene mine.

Har gitt opp å leve av musikk

Fulltidsmusiker blir han likevel aldri igjen.

– Jeg har gitt opp å leve av musikken. Det blir for slitsomt når du begynner å trekke på åra.

– Det er tre måter å overleve på i musikkbransjen nå. Du kan være folkelig og spille over hele landet, være mye i media eller være veldig inne i kulturpenga. Jeg liker ingen av de tingene spesielt godt. Jeg liker den direkte måten. Jeg gjør jobben min og vil ha betalt, uten å gå så mange omveier.

– Så det blir ikke fullt kjør fremover. Vi pusler på i det små, spiller når vi har lyst og gir ut plate når vi føler for det, sier 54-åringen.