– Kristinas umiddelbare reaksjon var at Donatas sto bak

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Kristina Sviglinskaja ba en venninne oppbevare gullsmykkene, angivelig av frykt for at Donatas Lukosevicius skulle stjele dem. Politibetjent Svein Erik Midthjell fortalte retten om Kristinas reaksjon da hun fikk se den tomme smykkeposen.

Svein Erik Midthjell

FØRST PÅ ÅSTEDET: Politibetjent Svein Erik Midthjell vitnet i retten onsdag.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Historien dukket opp under venninnens vitnemål i retten onsdag. Ifølge kvinnens forklaring kom Kristina Sviglinskaja og moren til henne høsten 2011. Sviglinskajas forhold til Lukosevicius var da på hell eller avsluttet.

– En uke eller to oppbevarte jeg gullet hjemme hos meg. Da Donatas flyttet ut, eller før, jeg husker ikke helt, fortalte venninnen.

– Hvorfor skulle du oppbevare gullet, spurte bistandsadvokat Stig Nilsen.

– Hun ville at jeg skulle ha det, hun tenkte kanskje at Donatas kunne ta det fra henne, sa kvinnen.

I tillegg til drap på Monika Sviglinskaja er Lukosevicius tiltalt for å ha stjålet disse smykkene.

På spørsmål fra aktor Hordnes bekrefter venninnen at dette skjedde i perioden hvor Kristina hadde begynt mistenke Lukosevicius for å stå bak trusselmeldingene.

Mobilbilde fra Bidra

VENNINNEN VITNET: To av Kristinas venninner og arbeidskolleger vitnet i retten onsdag. 34-åringen som her sitter i vitneboksen forklarer at hun installerte overvåkningskamera av frykt for Lukosevicius.

Foto: Christian Lura / NRK

Installerte overvåkningskamera

Den samme venninnen forteller at hun og ektemannen installerte overvåkningskamera etter en episode med Lukosevicius som gjorde henne redd.

Før Lukosevicius hadde flyttet inn hos venninnen, dukket han plutselig opp utenfor vinduet til Sviglinskaja.

– Hun ble veldig nervøs, sa venninnen om Sviglinskajas reaksjon.

– Han hadde ikke visst adressen.Jeg spurte Kristina: Har du vist ham hvor du bor? Da sa Kristina at de hadde kjørt forbi en gang, og da sa hun at det var der de bodde. Men hun hadde ikke pekt på noe hus.

Politibetjent: – Hun mente Donatas sto bak

Onsdag ettermiddag vitnet den første politibetjenten på åstedet, Svein Erik Midthjell.

– Da vi kom, satt Kristina gråtkvalt på en stol utenfor leiligheten, fortalte han.

Midthjell var også den tok seg inn igjen i leiligheten etter dødsfallet for å hente eiendeler Kristina ønsket å få utlevert.

Blant dem var den blå Dolce&Gabbana-posen Kristina oppbevarte gullsmykkene sine i. Den var tom, noe Midthjell forklarer at Kristina reagerte sterkt på da han ga den til henne.

– Hun ble veldig sint, og mente Donatas var den eneste som visste hvor disse gullsmykkene ble oppbevart. Hennes umiddelbare reaksjon var at det var Donatas som måtte stå bak dette, sier politibetjenten.

Mer om rettssaken:

Følte seg latterliggjort av politiet da hun prøvde å si at datteren ble drept

«Din lille datter ble funnet sovende i din seng»

– Jeg ønsker kun rettferdighet, og at æren til min datter beskyttes