– KrF sikrer flertall for bybanetunnel

KrF skal ha snudd for tredje gang i bybanesaken, etter trusler om å bli kastet ut av byrådet. – Vi skal møte Høyre og Frp, og vil ikke si noe før det, sier KrFs gruppeleder Marita Moltu.

Kjøttbasaren og Finnegaarden

TUNNEL: KrF går trolig inn for bybanetunnel med innslag her ved Kjøttbasaren.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Moltu

SIKRER FLERTALL?: Marita Moltu (KrF).

Foto: Bergen Kommune/Rolf Hordnes

Det er Bergens Tidende som i dag melder at KrF igjen skal ha snudd i bybanesaken, og vil sikre flertall for tunnelen ved Kjøttbasaren.

Det skjer etter at de tidligere har vært klare på at de ønsker å legge banen over Bryggen, noe også deres byråd Filip Rygg gikk av på da han ikke fikk det gjennom.

– Vår byråd har gått av på grunn av denne saken, derfor står vi nå fast på at vi ikke kan støtte dette, sa partiets gruppeleder Marita Moltu til NRK 30. mai.

Ville ikke velge mellom «to onder»

Under byrådskonferansen i forrige uke ble de tre partiene enige om at KrF først skulle stemme for Bryggen-alternativet da saken skulle behandles i bystyret, men subsidiært for tunnelen, slik at den ville få flertall.

Nå ender de trolig tilbake på denne løsningen. Dermed kan byrådspartiene Høyre, Frp og KrF sikre flertall for tunnelen når saken skal opp i bystyret 17. juni.

NRK vet at det har vært sterke forventninger i Høyre og Frp om at KrF ville komme til å snu igjen. Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) skal ha satt en avtale som et premiss for et videre byrådssamarbeid.

Derfor ble mange svært overrasket da KrFs gruppeleder i går sto på sitt i et intervju med NRK.

– Av to onder vil jeg ikke velge noen av dem. Vi står fast på Bryggen, så får vi se hvor denne saken bærer, sa Moltu, med henvisning til de to tunnelaltenativene ved Kjøttbasaren og i Peter Motzfeldts gate.

Nye møter i byrådspartiene

Bryggen i Bergen

IKKE OVER BRYGGEN: KrF sikrer trolig flertall for å legge bybanen i tunnel.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Kilder i byrådspartiene mente partiene i realiteten kom frem til en avtale under byrådskonferansen tirsdag denne uken. I går skal hovedstyremøtet i KrF ha gått med på at partiet kan støtte en tunnel ved Kjøttbasaren på visse vilkår.

Det har ikke lykkes NRK å få bekreftet hvilke vilkår det skal være snakk om, men flere skal ha opplevd en avtale som en forutsetning for et videre samarbeid i byrådet.

I dag vil ikke Marita Moltu si om partiet har snudd eller ikke.

– Vi skal møte Høyre og Frp, og vil ikke si noe før det, sier gruppelederen.

Heller ikke Høyres gruppeleder Dag Skansen vil kommentere saken før han har vært i møte med de to andre byrådspartiene.

– Tar ikke dette for god fisk

Arbeiderpartiet har håpet å spille en sentral rolle i saken gjennom at Høyre og Frp skulle bli avhengige av deres støtte for å få flertall for tunnel. Snur KrF, trenger ikke byrådspartiene lenger Ap.

– Jeg tar ikke dette for god fisk før jeg har det fra offisielt hold, sier Aps fraksjonsleder i byutviklingskomiteen Geir Steinar Dale.

Han skal i møte med representanter for Høyre og Frp klokken 11.30 i dag.

– Så får vi se om det blir grunnlag for flere forhandlinger basert på den informasjonen vi får, sier Dale.

Like etter at NRK snakker med Dale innkaller byrådspartiene H, Frp og KrF til pressekonferanse om saken klokken 11.30.