Hopp til innhold

– Klart brudd på konsesjonen

Taubanetilsynet er klokkeklar på at Ulriksbanen kjørte ulovlig og brøt instruksjonen da de kjørte banen lørdag.

Ulriksbanen

Taubanetilsynet er kritisk til Ulriksbanens kjøring lørdag.

Foto: Ingrid Langeland Olderbakk / NRK

– Sikkerhetssystemet var satt ut av drift på grunn av lynnedslag. Ulriksbanen er underlagt konsesjonsvilkår og en instruksjon som sier at banen ikke skal kjøre når sikkerhetssystemet er nede, sier leder Roar Mo i Taubanetilsynet.

Det var flere funksjoner på stedet som ikke virket etter lynnedslaget. Folk som var på stedet sier at blant annet overvåkningskameraene var ute av drift.

Får ingen driftskonsekvenser

Taubanetilsynet har foretatt et muntlig avhør av driftssjefen på Ulriksbanen. I og med at årsaken til ulykken er såpass klar, vil de ikke gjøre ytterligere undersøkelser. Instruksjonsbruddet vil heller ikke få konsekvenser for driftstillatelsen.

– De har fått en kraftig advarsel. Og banen får ikke kjøre før de har presisert i sin instruksjon at de ikke får kjøre når sikkerhetssystemet er nede. Da kan man kun kjøre til toppen for eventuelt å evakuere passasjerer som sitter fast der oppe, sier Mo.

– Skyldtes en misforståelse

Driftssjefen på Ulriksbanen har overfor Taubanetilsynet forklart at det skjedde en misforståelse da banen lørdag kjørte på tross av klare instruksjoner om ikke å gjøre det.

– Dette er en type misforståelse som ikke får forekomme, sier Mo.

Som en del av oppfølgingen av konsesjonsvilkårene, har Taubanetilsynet årlige kontroller av blant annet sikkerhetsrutinene på Ulriksbanen.

Dette er alvorlig

– Vi ser alvorlig på ulykken og vårt fokus nå er helsen og velvære for vår ansatt som ble skadet i ulykken, sier daglig leder i Ulriken 643 Eirik Hokstad.

Hvordan kunne dette skje?

– Det var rett og slett en kommunikasjonsvikt mellom han og han som styrte banen. Vi valgte å stoppe bannen med det samme, sier han.

I samråd med Veritas har taubanen nå strammet inn og endret rutinene for at dette ikke skal skje igjen.

Er det trygt å reise med Ulriksbanen?

– Det er 100 prosent trygt, men det er viktig for oss at de ansatte har det like trygt som gjestene. Så vi tar ikke lett på dette på noen som helst måte. Nå skal vi ha en fullstendig gjennomgang, og vi har også snakket med Arbeidstilsynet om dette, sier han.

Nå er han glad for at det gikk så godt som det gjorde.

– Legene sier at han har hatt englevakt for skadene hans er mindre enn en skulle tro i forhold til det presset han har vært utsatt for, sier han.

Mandag er banen stengt.