Hopp til innhold

Lurte 5.000 nordmenn til falsk kirkeutmelding

Erling Løken Andersen (33) lurte over 5.000 nordmenn til å tro at de meldte seg ut av Den norske kirke. – Når kirken ikke klarer å håndtere utmeldinger elektronisk, men henviser til post, så trenger de hjelp av eksterne krefter, mener han.

Erling Løken Andersen

VIL «HJELPE» KIRKEN MED UTMELDING: – Når man ser at en kulturbærende institusjon som kirken ikke klarer å håndtere utmeldinger elektronisk, men henviser til post, så sier det meg at de trenger hjelp av eksterne krefter, sier Erling Løken Andersen.

Foto: Christoph Neumann

Trude Evenshaug

KRITISK: – Det er ugreit. Medlemshåndteringen bør vi få ta oss av selv, sier Trude Evenshaug i Den norske kirke.

Foto: Den norske kirke

Lørdag startet Andersen nettstedet Utmelding.no, som i løpet av få dager skapte et e-post-bombardement mot serverne til Den norske kirke.

Over 5.000 personer brukte skjemaet på siden til å melde seg ut, men ifølge Den norske kirke er utmeldingene ugyldige. Kirken bruker ord som «ugreit» og «spam» om stuntet, og Datatilsynet er også skeptiske.

Mannen bak siden har ikke dårlig samvittighet for dem som i god tro har fylt ut skjemaene.

– Jeg var klar over faren for at utmeldingen ville være ugyldig, siden skjemaene mangler underskrift. Men jeg satte opp denne siden mye som en protestaksjon, fordi jeg ønsket å sette søkelyset på kunstig høye medlemstall og manglende mulighet for elektronisk utmelding fra kirken, sier Erling Løken Andersen.

– Det eksploderte jo

Utmelding.no

SLIK SÅ SKJEMAET UT: Folk ble oppfordret til å legge igjen blant annet personnummeret for å melde seg ut av kirken.

Foto: Skjermdump Utmelding.no

Andersen driver et webutviklingsfirma, og har satt opp siden selv. Han forteller at det hele startet etter en personlig erfaring med utmelding av kirken.

– Jeg meldte meg ut når jeg var 15, men oppdaget senere at jeg fortsatt sto som medlem. Da jeg kontaktet kirken for å få det rettet, ordnet de det uten noen annen form for legitimasjon enn navnet mitt, forklarer Andersen.

– Når jeg så tenkte på at kirken hvert år får fire milliarder kroner i støtte, og sier de har en medlemsmasse på 3,7 millioner mennesker, noe jeg er hellig overbevist om – for å bruke et passende begrep – at ikke er reelt, bestemte jeg meg for å sette opp denne siden som en protestaksjon, sier Andersen.

Han forsikrer at han verken har livssynsmessige eller økonomiske motiver med utmeldingssiden.

– Den er startet kun ut ifra idealisme. Jeg ville ha en debatt rundt at kirken i 2014 ikke tilbyr elektronisk utmelding, og tenkte kanskje at jeg ville lykkes med det hvis 50 eller 100 personer fylte ut skjemaet. Men det eksploderte jo, og gikk langt over min forventning, sier Andersen.

– Kirken er helt i utakt med tiden

Utmelding.no-skaperen, som til tross for å erklære seg som ateist besitter et relativt religiøst ordforråd, sier han ikke har dårlig samvittighet for dem som har benyttet skjemaet.

Jeg skulle gjerne ha overlatt dette til kirken, hvis de ikke hadde levd i middelalderen.

Erling Løken Andersen

– Jeg tenker at målet helliger middelet. Om disse 5.000 menneskene må melde seg ut på nytt, så er det greit så lenge man får en debatt om dette.

– Kirken sier de klarer å håndtere medlemsmassen sin selv?

– Jeg skulle gjerne ha overlatt dette til kirken, hvis de ikke hadde levd i middelalderen. Når man ser at en kulturbærende institusjon som kirken ikke klarer å håndtere utmeldinger elektronisk, men henviser til post, så sier det meg at kirken er helt i utakt med tiden, og trenger hjelp av eksterne krefter, sier Andersen.

Den norske kirke skriver på sine nettsider at Kirkerådet har ønsket en ordning med bruk av Min ID for å gi mulighet for en sikker måte å håndtere elektronisk utmelding på, men at det så langt ikke er funnet midler til det over statsbudsjettene.

Garanterer personvern

Utmelding.no uten skjema

FJERNET SKJEMAET: Skjemaet ble tirsdag formiddag fjernet fra Utmelding.no.

Foto: Skjermdump Utmelding.no

I formiddag fjernet Andersen skjemaet fra Utmelding.no, etter at Den norske kirke sa at Kulturdepartementet ikke så på det som gyldig.

Tirsdag ettermiddag bekrefter statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet at Den norske kirke ikke kan betrakte dem som har fylt ut skjemaet som utmeldte.

– Utmeldingen skal være underskrevet og datert av den som melder seg ut. Det betyr at utmelding kan skje ved e-post dersom det vedlegges et scannet dokument som er datert og underskrevet, sier Borgundvaag.

Nær 5.200 fylte ut skjemaet før det ble fjernet. Andersen sier han nå jobber med en signaturløsning som ifølge ham skal gjøre det gyldig.

– Om løsningen faktisk blir Utmelding.no, eller noe som kommer fra kirken selv, får tiden vise. Men det er to ting som er viktige for meg: At man kan melde seg ut elektronisk, og at kirken opererer med korrekte medlemstall, sier Andersen.

Han sier mange har kontaktet ham med engstelse for å ha oppgitt personsensitive opplysninger i skjemaet.

– Mange er engstelige for personvernet, men jeg er i en god dialog med Datatilsynet om dette.

– Kan du garantere at du ikke nå sitter på over 5.000 norske personnummer?

– Ja, det kan jeg garantere. Det eneste jeg sitter på er tallet på hvor mange som har sendt inn skjemaet, sier Andersen.