I går fortalte NRK at syv tamilske organisasjoner som opererer i Norge er blant de 16 som har havnet på Sri Lankas regjerings «terrorliste».
– Det innebærer at de kan konfiskere eiendommen din hvis du har noe på Sri Lanka, og at du får innreiseforbud. Jeg kan også bli buret inne for å ha gitt dette intervjuet, for eksempel, sa Thomas Alosious, talsmann for Transnational Government of Tamil Eelam, til NRK i går.
- BAKGRUNN:
FN har varslet nye høringer etter krigshandlingene på Sri Lanka, og organisasjonene mener regjeringens liste er et svar på dette.
BER REGJERINGEN TA OPP SAKEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Norge har et spesielt ansvar for å følge opp konflikten på Sri Lanka.
Foto: Espen Sturlason– Dette er en videreføring av propagandaen vi så under krigen. Regjeringen prøver å stoppe visse typer informasjon, og å så tvil om disse organisasjonene før høringene i FN, sier Bruce Kapferer, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen.
– Norge har et spesielt ansvar
Han mener terrorlisten også er et signal fra den srilankiske regjeringen til Norge. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener den norske regjeringen bør ta listen på alvor.
– Krigen mot tamilene i 2009 var en av de verste krigsforbrytelsene så langt i vårt århundre. Norge hadde en spesiell rolle som tilrettelegger for fredsforhandlinger på Sri Lanka frem til 2008. Det gir oss et spesielt ansvar, sier Moxnes.
Statsminister Erna Solberg henviste til Utenriksdepartementet (UD) da NRK ba om en kommentar til saken om den srilankiske regjeringens terrorliste. Statssekretær i UD, Morten Høglund (Frp), svarte at de vil få klarhet i fakta i saken før de gjør noe.
– Dette er relativt ferskt. Og det er jo ikke bare et spørsmål om hva norske myndigheter alene kan gjøre, men også hva man kan gjøre i samarbeid med andre land som er i samme situasjon, og deler den samme bekymringen, sa Høglund.
– Kall ambassadøren inn på teppet
Moxnes mener regjeringen, og spesielt Høyre, bør ta affære raskt.
– Rundt 40.000 uskyldige sivile tamiler ble drept i sluttfasen av krigen. Dessverre valgte den rødgrønne regjeringen å holde seg helt tause overfor Sri Lanka. Som opposisjonsparti var Høyre derimot klare i fordømmelsen av regimets menneskerettighetsbrudd, sier Moxnes.
Han mener det forplikter dem til å følge opp saken nå.
– Nå har Høyre fått makt og mulighet til å bestemme norsk utenrikspolitikk. Da forventer jeg at de lar handling følge ord. De bør snarets kalle inn Sri Lankas ambassadør på teppet, og gi krystallklar beskjed om at dette er et uakseptabelt angrep på ytrings- og organisasjonsfriheten til tamiler, sier Moxnes.