Hopp til innhold

– Jeg har ikke tillit til ledelsen og kulturen i KrF

Hareide-kritikeren Tomas Moltu melder seg ut av partiet.

Tomas Moltu og Knut Arild Hareide

MELDER SEG UT: – Jeg har ikke oppfattet at Hareide har markert noen tydelig støtte for at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne, sa Tomas Moltu etter partilederens pride-deltakelse. Nå melder han seg ut av KrF.

Foto: Bergen kommune / NRK

Tidligere byråd og leder i Bergen KrF, Tomas Moltu, melder seg ut av partiet.

Moltu markerte seg nylig med å uttale at Hordaland KrF burde vurdere å vrake Knut Arild Hareide som listetopp etter partilederens deltakelse i pride-paraden i Oslo.

Nå trenger KrF altså ikke å ta hensyn til hva Moltu mener lenger. Utmeldingen ble sendt mandag, ifølge Norge IDAG.

Flere KrF-politikere meldte seg ut etter Hareides paradedeltakelse, men Moltu vil ikke oppgi det som årsak til at han nå går ut av partiet.

– Dette har vært en litt vanskelig og tung prosess for meg. Men jeg merker nå at jeg ikke har den nødvendige tillit til partiledelsen eller den kulturen som partiet har, sier Moltu.

– KrF representerer ikke forutsigbarhet

På spørsmål om hva han mener med manglende tillit til kulturen i KrF, sier Moltu at partiet har tatt en retning han ikke lenger kan identifisere seg med.

På spørsmål om hvilken retning han tenker på, viser han til at det ikke er noen hemmelighet at han er en borgerlig innstilt KrF-politiker.

– Jeg ønsker ikke usikkerhet rundt neste stortingsvalg. Jeg ønsker meg en borgerlig regjering, selv om Høyre og Fremskrittspartiet har sine store feil.

– Men KrF har ikke bestemt seg for hvem de vil samarbeide med etter neste stortingsvalg?

– Det er en del av en totalpakke. Jeg ønsker meg forutsigbarhet, og opplever ikke lenger at KrF representerer den forutsigbarheten. Sammen med en del andre faktorer lokalt og sentralt, gjør det at jeg går til dette skrittet.

– Har ikke lyst å støtte partiet

Tomas Moltu er gift med den nåværende varaordføreren i Bergen, Marita Moltu, som var i hardt vær da hun ved forrige kommunevalg nektet å svare på om hun mener homofili er en synd.

Hun sier i dag til BT at hun ikke har planer om å melde seg ut, men vil ikke kommentere om KrF-ledelsen bør være bekymret for flere utmeldelser fremover.

Ektemannen sier Ap/KrF-samarbeidet i Bergen heller ikke er utslagsgivende for utmeldingen.

– Det er en totalvurdering, der jeg sier at dette har jeg egentlig ikke lyst til å støtte oppunder lenger. Selv om det er mange fantastiske KrF-politikere der ute, som gjør en strålende jobb, og som jeg respekterer høyt, så har ikke jeg lyst til å gi min støtte til partiet som sådan.

Nå skal Moltu i tenkeboksen, men kan ende på Partiet De Kristnes liste til neste valg. De ønsker å forby homofile å gifte seg og er svært tydelige abortmotstandere.

– PDK har et veldig godt program. Jeg har ikke lukket den døren, sier Moltu.