Hopp til innhold

– Helseministeren fraskriver seg ansvaret

Helseminister Bent Høie (H) vil la kommunene avgjøre om fastlegene skal få reservere seg mot å henvise til abort. – Denne saken kan komme opp hvert eneste kommunevalg, og bære stein til byrden for kvinnene, sier Jette Christensen (Ap).

Bent Høie Jette Christensen

ANSVARSFRASKRIVELSE: Aps Jette Christensen (t.h.) mener helseminister Bent Høie (t.v.) fraskriver seg ansvar ved å la kommunene avgjøre fastlegenes mulighet til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kjersti Toppe

HEKSEJAKT: Kjersti Toppe (Sp) mener heksejakten på fastleger må opphøre.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

Regjeringen vil la fastleger få anledning til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort, og tirsdag sendte helseminister Bent Høie (H) ut lovendringsforslaget på høring.

I høringsforslaget legger regjeringen opp til at det er den enkelte kommune som skal få bestemme om fastlegene skal få reservere seg mot å henvise til abort. Det får Arbeiderpartiet til å reagere.

– Dette er ansvarsfraskrivelse fra helseministeren. Det er underlig at man gjør reservasjonsrett til et lokalpolitisk spørsmål som man kan se for seg kommer opp hvert eneste kommunevalg, sier stortingsrepresentant Jette Christensen.

Vil bli politisk behandlet i kommunene

I tirsdagens Aktuelt på NRK sa overlege Heidi Thornhill ved kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus at regjeringen med lovforslaget løper ærendet til ekstreme abortmotstandere.

Helseminister Høie mener imidlertid det vil bedre situasjonen for kvinner som ønsker abort, ved at de slipper å møte leger som har reservert seg.

Høie legger imidlertid ikke skjul på at saken kan bli politisk behandlet rundt om i kommune-Norge.

– Noen kommuner vil kunne si nei til reservasjonsretten fordi de politisk ikke ønsker det. I andre kommuner vil man gjøre det fordi man mener det ikke er et godt nok tilbud, ved at det for eksempel ikke er nok fastleger til å ivareta dem som ønsker å skifte, sier helseministeren.

– Bærer stein til byrden for kvinner

Nestlederen i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), støtter forslaget til regjeringen, men håper det ikke ender med stadige omkamper i kommunestyrene.

Det er underlig at man gjør reservasjonsrett til et lokalpolitisk spørsmål.

Jette Christensen (Ap)

– Jeg synes det er en tendens til å drive heksejakt på enkeltleger, og hvis dette skal fortsette ute i kommunene, så synes jeg det er en lite verdig måte å løse denne saken på, sier Toppe.

Christensen frykter reservasjonsretten som kommunepolitisk kampsak vil gjøre det verre for kvinner som har bestemt seg for å ta abort.

– Disse debattene bærer stein til byrden for kvinner som er i en slik situasjon, eller har vært i en slik situasjon, sier hun.

Gina Barstad

BER KOMMUNENE SI NEI: Gina Barstad (SV) ber kommunene si nei til å gi legene reservasjonsrett mot å henvise til abort.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Avviser ansvarsfraskrivelse

Bent Høie avviser Christensens beskyldninger om ansvarsfraskrivelse.

– Det er ikke staten som har avtalen med fastlegene, det er det kommunene som har, sier helseministeren.

Hvis lovforslaget går igjennom med dette punktet intakt, håper Gina Barstad (SV) i helsekomiteen at de fleste kommunepolitikerne vil nekte fastlegene å reservere seg mot å henvise til abort.

– Vi ønsker at kommunene skal si at legene må levere det som pasientene har krav på, sier hun.