Hopp til innhold

– Har aldri sett noe liknende

Fisk med rimelig spesielt utseende gikk i garnet sør for Glesvær sør på Sotra. Den 81 år gamle fiskeren har aldri sett noe liknende.

Skolest tatt ved Glesvær

IKKE DIREKTE PEN: Denne fisken havnet i garnet til Torvald Andreassen i dag.

Foto: Jon Steinar Midlang

Den mystiske fisken var på 70 centimeter, veide 1,2 kilo og var så uheldig å gå i garnet til fisker Torvald Andreassen (81) ved Tekslo utenfor Glesvær i går kveld..

– Vi hadde satt et garn på 300 meters dyp. Da vi dro det opp lå den død i garnet. Jeg har fisket i 65 år og har aldri sett en slik fisk tidligere, sier Andreassen til NRK.no.

– Føltes som sandpapir

Han tok fisken med seg til Jon Steinar Midlang på Glesvær Kafé, som heller aldri hadde sett maken.

– Den var ru i skinnet, akkurat som sandpapir, forteller han.

Midlang tok bilder av fisken og sendte til NRK.no for å få svar på hva dette kunne være for noe.

Hos Havforskningsinstituttet i Bergen får vi svaret:

– Dette er en skolest, med det latinske navnet «Coryphaenoides rupestris», sier kommunikasjonsdirektør Kari Østervold Toft vil NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Skolest

NYTES I FRANKRIKE: Skolesten er en god matfisk, men blir ikke utnyttet i noen grad i Norge.

Foto: Jon Steinar Midlang

– God matfisk

– Skolest finnes i store deler av Nord-Atlanteren og er egentlig en dypvannsfisk, mest vanlig på 400-1200 meters dyp, men også grunnere i norske fjorder. Så det er egentlig ikke så overraskende å få skolest her. Det er for øvrig en god matfisk og det drives fiske etter skolest i Vest- og Øst-Atlanteren, lenger sør, sier Toft.

Akvariet i Bergen bekrefter opplysningene.

– Det morsomme er at det finnes en god del fisk langs norskekysten som selv erfarne fiskere har tilgode å se, sier marinbiolog Tonje Kiil til NRK.no.

Lever av reker

Ifølge havforskerne er den spesielle fisken en svært god matfisk, en stor favoritt blant annet i Frankrike. Ifølge Toft har fisken også en svært interessant adferd.

– Den leter etter byttedyr nær bunnen, men også i åpent vann og kommer da også noen gang inn i nærheten av overflaten. Å kunne få den på ca. 100 meters dyp er derfor veldig mulig, sier Toft.

Skolesten lever stort sett av reker og er bare en sjelden gang så uheldig at den havner på kroken eller garnet til en fisker. Den største som er tatt i Norge, skal ha veid over 1,7 kilo og blitt tatt i Hervikfjorden i Tysvær, ifølge Fiskipedia.

Blir middag på kaféen

Etter å ha fått høre at skolesten egner seg som middag, har kaféeieren tenkt å prøve seg på å tilberede den sjeldne gjesten.

– Vi må teste den til middag. Planen er å sette den på menyen på kaféen i dag, sier Midland.

Fiskeren selv sier han at han ikke har hørt om skolesten før. Og det er slett ikke sikkert han vil ta turen til kafeen for å smake på fisken.

- Nei, jeg er egentlig så glad i fisk. Jeg spiser litt torsk og lyr. Så vi får nå se, sier Torvald Andreassen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.