– Han viser ingen handlekraft

Liv Signe Navarsete gir samferdselsministeren to uker på å gi et svar om rasutsatte E16.

Liv Signe Navarsete
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er for mange stenginger, ulykker og ras på denne veien, sier stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet.

Hun krever at samferdselsminister Ketil Solvik Olsen fra Frp svarer på trasévalget for E16 og Vossebanen før valget.

Mye tyder på at ferden på ras- og ulykkesutsatte E16 skal byttes ut med mange og lange tunneler mellom Bergen og Voss, men hittil har ikke Olsen gitt noe svar.

– Folk lever i frykt og næringslivet taper store summer når veien blir stengt så ofte som den har vært i det siste, det går ikke an, sier Navarsete til NRK.

– Bør få vite før valget

Samferdselsminister har sett på planene for ny E16 og jernbane mellom Bergen og Voss, og det er varslet at avgjørelsen fra samferdselsdepartementet først vil komme etter valgdagen 14. september.

– Hvis det er slik at beslutningen blir lagt frem en dag eller to etter valget, så kan det tyde på at han ikke har en positiv melding å komme med. Det syns jeg er ille. Folket her bør få vite hva statsråden mener, sier Navarsete.

E16 er hovedveien mellom Oslo og Bergen og veistrekningen er en av de mest ulykkesutsatte i landet. Navarsete gir samferdselministeren to uker på seg - og kommer med følgende krav til ministeren:

– Denne veien kan man ikke vente med. Vegvesenet har konkludert og det er stor enighet politisk i regionen her om løsingen. Nå venter vi bare på samferdselsministeren, og han viser ingen handlekraft.

– Ministeren må prioritere saken!

Benthe Bondhus (Sp) mener også det haster å få gjort noe med den rasutsatte strekningen.

– Nå har dette ligget lenge på vent, vi har sagt hvordan vi ønsker at veien skal være og da må sittende minister prioritere det.

– Jeg spurte ham i mai om hvorfor saken fortsatt lå i skuffen, da sa han at han skulle ta stilling til saken, men han bør ta stilling til det før folk skal til valgurnene, sier Bondhus.

– Hvorfor det?

– Folk skal vite hvem de skal velge for at vi skal få denne saken frem. Vi er engstelige for at svaret kommer etter valget fordi de ikke vil ta stilling til saken, sier Bondhus til NRK.

Lover svar senere i høst

Ketil Solvik-Olsen

- SVARET KOMMER: Samferdselsministeren lover svar om trasévalg mellom Bergen og Voss, men ikke før valget.

Foto: NRK

Ketil Solvik Olsen svarer at saken ikke er feridg behandlet, og at han derfor ikke kan gi et svar før valget.

– Jernbaneverket har ikke levert rapporten med tilleggsutredninger som er bestilt. Den må vi selvsagt få før vi kan konkludere politisk. Det er sagt at vi skal komme med vårt syn i høst, og det skal vi gjøre, sier Solvik-Olsen til lokalavisen Vaksdalposten.

Ministeren forklarer at departementet har bedt om en tilleggsutredning på grunn av at faginstansene konkluderer ulikt. Solvik-Olsen stiller seg uforstående til at den tidligere samferdselsministeren går så sterkt ut mot ham i saken.

– Navarsete satt i den rødgrønne regjeringen som fikk vedtatt en nasjonal transportplan som sa at det ikke skulle gjøres noe mellom Arna og Voss på ti år. Det er tydeligvis annerledes å sitte i opposisjon, seier Solvik-Olsen til avisen.