Hopp til innhold

– Han har ødelagt livet til tre familier, inkludert sin egen

Kay Ivar Sommerschilds kjæreste frykter dagen den drapstiltalte 50-åringen slipper ut av fengsel. – Send ham gjerne på spa resten av livet, så lenge jeg slipper å se ham igjen, sa den unge kvinnen gråtkvalt.

Kjæresten til Kay Ivar Sommerschild

– VELTET LIVET MITT: Kjæresten til drepte Kay Ivar Sommerschild sa i retten at den drapstiltalte har veltet livet hennes på hodet. Her i samtaler med bistandsadvokat Line Ingebrigtsen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

18. oktober 2010 ble den unge kvinnen vitne til at kjæresten Kay Ivar Sommerschild (25) ble skutt og drept da han prøvde å forsvare kjærestens mor mot hennes 50 år gamle ekssamboer. 50-åringen ble i Bergen tingrett i januar dømt til 19 års fengsel for forsettlig drap og to drapsforsøk.

Ekssamboeren beskrev mandag tiltalte som en svært kontrollerende og manipulerende person, som etter samlivsbruddet skal ha trakassert henne og utsatt henne for svært alvorlige trusler.

I dag var det datteren hennes, Sommerschilds kjæreste, sin tur til å forklare seg i lagmannsretten.

Han har veltet livet mitt helt på hodet. Han har ødelagt livet til tre familier, inkludert sin egen.

Kjæresten til drepte Kay Ivar Sommerschild

LES MER: 50-åringen skjøt Kay Ivar (25) i magen på under en meters avstand. Nå håper han på lavere straff | Anker drapsdom og bytter forsvarer

– Så meg rett i øynene da han skjøt

Advokat Øyvind Storrvik

NY FORSVARER: Advokat Øyvind Storrvik, kjent fra bl.a. NOKAS-saken, er tiltaltes nye forsvarer.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
Kay Ivar Sommerschild

SKUTT OG DREPT: Kay Ivar Sommerschild (25) ble skutt i magen da han forsøkte å beskytte kjærestens mor.

Foto: Privat
Lyderhornslien ved Loddefjord i Bergen

OVERGA SEG: Den tiltalte 50-åringen stakk fra åstedet etter dramaet her i Lyderhornslien. En tid senere oppsøkte han en politipatrulje for å overgi seg.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

50-åringen var bevæpnet med en pistol og det ble totalt avfyrt to skudd under dramaet i blokkleiligheten i Lyderhornslien den aktuelle natten.

Det første skuddet skal ha vært rettet mot Sommerchilds kjæreste. Kvinnen i 20-årene har forklart at hun ble reddet av at kjæresten dro henne i armen da tiltalte fyrte av det første skuddet.

– Han så meg rett inn i øynene, det er ikke noe man kan glemme. Det er et av bildene fra den kvelden som jeg veldig gjerne skulle bli kvitt, sa kvinnen i Gulating lagmannsrett onsdag.

50-åringen var ilagt besøksforbud mot sin eks og kjente ikke hennes nøyaktige adresse. Han skal ha drevet rekognosering i området i forkant for å finne den riktige leiligheten.

LES MER: Ekssamboeren: – Tiltalte var veldig sjarmerende

Fryktet trippeldrap

I forkant av dramaet i leiligheten, skal han ha truet ekssamboerens søster med et elektrosjokkvåpen for å få henne til å vise vei til riktig leilighet.

Søsteren hadde klart å rømme fra den tiltalte, men han fulgte etter henne og truet henne til å bli med. I mellomtiden hadde en bekjent fått varslet ekssamboerens datter og hennes kjæreste.

– Jeg visste at hvis han kom, var det for å drepe mamma. Jeg er ikke i tvil om at hvis han hadde truffet meg med det første skuddet, så ville det blitt et trippeldrap, sa datteren i retten.

Under forklaringen sitter den tiltalte 50-åringen to meter unna og ser i bordet. Kvinnen forklarer seg rolig, men brøt ut i gråt da tiltaltes forsvarer, advokat Øyvind Storrvik, spurte om hun i lagmannsretten tilpasset sin forklaring om sine egne fysiske angrep på 50-åringen før og etter Sommerschild ble skutt.

Påstod bevisstløshet i skuddøyeblikket

Bakgrunnen for Storrviks spørsmål er at tiltalte i Bergen tingrett ba om frifinnelse på grunn av bevissthet i gjerningsøyeblikket, som angivelig skulle være resultat av at kvinnen slo ham i hodet med en hammer.

Kvinnen hevder det første hammerslaget kom etter det dødelige skuddet, mens tiltaltes forsvarer i tingretten argumenterte for at slaget ble tildelt før skuddene falt.

I lagmannsretten i dag nektet hun for at hun i sin forklaring prøvde å plassere hammerslagene så sent i hendelsesforløpet som mulig for å hindre at tiltalte skulle påberope seg bevisstløshet.

– Nei. Jeg er ikke interessert i hva han har hatt å si. Jeg har hatt mer enn nok med å takle det som har skjedd. Han har veltet livet mitt helt på hodet. Han har ødelagt livet til tre familier, inkludert sin egen, sa hun gråtkvalt.

– Jeg ønsker ham ikke død

Deretter fortsatte hun å snakke til tiltaltes forsvarer. Han hadde like før konfrontert henne med politiavhør hvor hun uttalte at hun ønsker 50-åringen død:

– Jeg ønsker ham ikke død. Jeg ønsker Kay tilbake, men det går ikke. Jeg vil ha tryggheten min tilbake. Uansett hvilken dom tiltalte får, så slipper han ut igjen. For meg er det revnende likegyldig hvordan han har det.

– De kan gjerne sende ham på spa resten av livet, så lenge jeg slipper å se den mannen igjen. Jeg håper han aldri får muligheten til å gjøre noe slikt igjen, sa Sommerchilds kjæreste.

– Det vil denne gangen ikke bli påstått at tiltalte var bevisstløs i gjerningsøyeblikket på grunn av hammerslag, forsikret advokat Øyvind Storrvik.

Strid om hammerslag

Men forsvareren presiserte likevel at hammerslagene kan bli et tema i prosedyren med tanke på spørsmålet om drapsforsett.

– Det er en ganske stor sannsynlighet for at slagene ligger tidligere i hendelsesforløpet enn hun forklarer, hevder forsvareren.

Under sin forklaring i lagmannsretten onsdag, hevdet 50-åringen at det dødelige skuddet gikk av under basketaket med Sommerschild og at han selv da var både omtåket og desperat på grunn hammerslagene. Tiltalte hevder han ble slått fire ganger i hodet før skuddet gikk av.

Er forberedt på fengselsstraff

50-åringen, som står tiltalt både for forsettlig drap og to drapsforsøk, nektet straffskyld i henhold til tiltalen da ankesaken startet mandag. Derimot erkjente han straffskyld for legemsbeskadigelse med døden til følge.

– Min klient er forberedt på en lengre fengselsstraff. Han har tross alt tatt med seg et ladd våpen inn i en veldig fortettet situasjon, og det tar han ansvar for, sa advokat Storrvik til NRK.no mandag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.