Hopp til innhold

– Hadde jeg holdt litt lavere fart, ville ikke samboeren min vært her i kveld

Torgils Rogne og samboeren ble truffet av steinras på E16. – Vegvesenet sa vi hadde mer flaks enn vi ante, sier han. Nå skal den erfarne tungtransportøren vise steinen til samferdselsministeren.

Torgils Rogne

SLAPP MED SKREKKEN: – Jeg er en daglig bruker av E16, og har vært oppe i mange nestenulykker. Men dette kom som et sjokk, det må jeg bare tilstå, sier Torgils Rogne.

Foto: Privat

– Jeg kunne ikke i min villeste fantasi forestilt meg at det kunne smelle så kraftig, sier Torgils Rogne.

Tirsdag ettermiddag havnet han og samboeren midt i et steinras på vei hjem til Voss.

Taket Torgils Rogne

BULK: Tydelig merke i taket etter der steinen traff.

Foto: Privat

En rundt ti kilo tung stein traff førerhustaket på passasjersiden. Ruten slo sprekker, og taket fikk en kraftig bulk. Rogne beskriver opplevelsen som sjokkartet.

– Det smalt helt vanvittig. Steinen har ifølge vegvesenet rullet ti-tolv meter ned skråningen, og vi kjørte i 70 kilometer i timen. Dette kunne gått skikkelig galt, sier han.

– Hadde jeg hatt et par kilometer lavere fart, og steinen gått gjennom frontruten, hadde vel ikke samboeren min vært her i kveld. Det sa han fra vegvesenet også; at vi hadde hatt mer flaks enn vi ante.

– Ikke vår tur denne gangen

Vossingen har gjennom 28 år som yrkessjåfør sett nok av ulykker og nestenulykker på E16 mellom Voss og Bergen, som er svært rasutsatt og har fått tilnavnet «dødsveien».

Torgils Rogne bil

SKADET: Steinen har hatt stor kraft.

Foto: Privat

– Men dette kom som et sjokk, det må jeg bare tilstå. Jeg må si jeg har fått et litt annet syn på veien i dag. Samboeren min er fortvilet over at jeg har veien som arbeidsplass. Men det var ikke vår tur denne gangen, konstaterer Rogne.

Som nestleder i Norges Lastebileier-Forbund Hordaland er han sterkt kritisk til konsulentrapporten som nylig konkluderte med at det ikke er samfunnsnyttig å oppgradere E16.

LES MER: – Synd å tenke økonomi rundt «dødsvegen»

– Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke har tatt med menneskelivene som har gått tapt, og skadene som har oppstått. Vi har betalt nok, nå må veien få de midlene som trengs, sier Rogne.

Torgils Rogne

BLE TRUFFET: Ulykken skjedde ved utløpet av Fossmarktunnelen mellom Vaksdal og Stanghelle. Vegvesenet har opplyst at de skal undersøke rasstedet onsdag.

Foto: Privat

Han mener veien hadde vært utbedret for lenge siden hvis den hadde ligget på Østlandet.

– En ser jo det med broen som kollapset på E18, der har jo samferdselsministeren sagt at det ikke skal stå på penger. Hadde det skjedd på Vestlandet, ville de vel satt inn ferge, sier Rogne syrlig.

Får ministeren som passasjer

Tilfeldighetene vil det slik at Rogne nå får en alle tiders mulighet til å fremføre budskapet sitt direkte til samferdselsministeren.

Neste uke kommer Ketil Solvik-Olsen til Bergen, og har bedt om å få sitte på med tungtransportører for å se hvordan veiene er.

Og sjåføren som er hyret inn til å frakte ministeren på E16 fra Trengereid til Bergen, er ingen ringere enn Rogne selv.

– Jeg har tatt vare på steinen. Den skal jeg ta med, så han får se den med egne øyne.

LES OGSÅ: Enige om hvordan «dødsveien» skal bli tryggere