– Frys utsendelse av papirløse barn

Heikki Holmås vil la papirløse barn bli i Norge i påvente av ny stortingsmelding. Etiopiske Nathan (6) fra Arna er et av 400 barn som risikerer å bli sendt ut.

Heikki Holmås

TRYKKER PÅ PAUSE-KNAPPEN: Lederkandidat i SV, Heikki Holmås, mener norske myndigheter må vente på den nye norske asylpolitikken.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Norske myndigheter vil sende Nathan (6) hjem til et land han aldri har vært i. Men på nyåret skal Stortinget vedta ny asylpolitikk som kan sikre ham opphold. Nå vil stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) fryse alle hjemsendingsvedtak for papirløse barn.

Nathan og familien

FRYKTER FOR FREMTIDEN: Nathan (6) og foreldrene Zinash og Asfaw mener situasjonen i Etiopia er for utrygg til at de kan reise hjem.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

– Unger som har vært så lenge i Norge, fortjener å få en trygg og god fremtid, sier Holmås til NRK.no.

– På et tidspunkt må vi la nåde gå for rett og skjære igjennom for barnets beste. Det mener vi er viktig å gjøre i slike saker som i Nathans tilfelle, sier lederkandidaten i SV.

– Nathan kan ikke etiopisk

Utspillet kommer etter at NRK.no søndag omtalte seksåringen fra Arna i Bergen som myndighetene vil ha ut av landet. Nathan har bodd hele livet i Ytre Arna, snakker bergensk og heier på Brann.

Bakgrunnen er at foreldrene hans, Asfaw Eshete og Zinash Assefa, flyktet fra Etiopia til Norge for ti år siden, men har ikke fått permanent oppholdstillatelse. Nå har de også fått inndratt arbeidstillatelsen. Søknader om omgjøring av vedtaket er blitt avvist. Foreldrene føler seg presset til å forlate Norge.

– Nathan har aldri vært i Etiopia og snakker ikke vårt språk, så det blir vanskelig for ham å snakke med andre barn der, sier pappa Asfaw.

Foreldrene forteller at seksåringen er redd og spør hva som vil skje dersom de må reise fra Norge. Selv mener de at situasjonen i hjemlandet er så utrygg at de ikke vil reise tilbake frivillig.

Kan reddes av ny asylpolitikk

Paradokset er at stortingsmeldingen « Barn på flukt » som kommer på nyåret kan åpne for å gi permanent oppholdstillatelse til andre i Nathans situasjon, som per i dag totalt utgjør over 400 barn. Holmås er redd for at barn kan bli sendt ut før nytt regelverk er på plass.

– Det er helt forferdelig hvis barn som sannsynligvis ville fått opphold i Norge, blir sendt ut like før den nye stortingsmeldingen kommer, sier Holmås, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

LES OGSÅ: Norge forhandler om retur av asylbarn til Afghanistan | Eldste sønn har gått i dekning

– Personlig katastrofe

Den etiopiske familiens talsmann, Ole John Martinsen i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), fortviler over situasjonen.

– Dersom de blir sendt ut før det nye regelverket er på plass, vil det opplevels som særdeles urettferdig. Men først og fremst vil det være en personlig katastrofe, sier Martinsen til NRK.no.

Han mener barn som har vært i Norge i mer enn tre år bør får permanent oppholdstillatelse. Heikki Holmås går langt i å si seg enig.

– Knut Storberget, som satte i gang arbeidet med stortingsmeldingen, sa at to til tre år er et hav av tid i et barns liv. Det er jeg helt enig i. Et sted må vi sette en grense, sier Holmås.