Hopp til innhold

– Forelsket meg i elva

Frilufts- og ekstremsportmiljøet på Voss er i harnisk over planene om kraftutbygging i Raundalselva. Nå vil de boikotte utvalg.

Benjamin Hjort

Benjamin Hjort drømmer om å padle i denne elva hver eneste dag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg ble rett og slett forelsket i elva her, siden den gang har jeg bare drømt om å padle her hver eneste dag, sier elvepadler Benjamin Hjort. Han flyttet til Voss for å kunne gjøre akkurat det, men nå er det andre planer for vassdraget.

10 kraftstasjoner

Ordføreren vil nemlig se på muligheten for kraftutbygging av vassdraget, som ble vernet i 1986.

Hun har vært med på å utarbeide en skisse med 10 kraftstasjoner i Raundalselva, og det uten at politikerne eller kommunestyret er informert på forhånd. Og dermed blir det sterke reaksjoner, ikke bare hos elvepadlerne, men også flere i det politiske miljøet på Voss.

Einar Horvei

Einar Horvei i SV mener det er helt feil å starte kraftutbygging i Raundalselva.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg er en del av Voss kommune, og jeg er ikke enig i dette. Jeg synes dette er uklokt, sier Einar Horvei i SV. Han tror ikke det lar seg gjøre å stoppe planene lokalt, men han tror kommunen vil møte motstand når saken når Stortinget.

– Jeg tror vi taper slaget her i kommunestyret, men jeg tror ikke det blir utbygging, sier han.

Tar ikke selvkritikk

Ordfører, Gunn Berit Lunde Aarvik vil likevel ikke ta selvkritikk.

– Jeg ser ikke noe galt i måten dette er håndtert på. Jeg som ordfører har lov til å fronte saker som jeg vil. Og det er ingen hemmelighet, sier hun.

Som fritidsbruker av elva frykter nå Hjort at en slik utbygging vil føre til at det blir umulig å bruke elva til det han liker best, elvepadling.

– Dersom de setter kraftutbyggingen i gang, så vil vannstanden gå ned til et minimalt nivå. Det betyr at elva bare kan brukes når det har regnet mye, eller under snøsmeltingen, sier Hjort.

Flere lag og organisasjoner har nå varslet at de vil boikotte utvalget som ordføreren vil sette ned for å utrede en mulig kraftutbygging i elva.

Elvepadling
Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK