– Etterforskningen vil ta måneder eller år

Politiet lovet en rask avklaring i cruisedåp-saken. Nå varsler de en langvarig og omfattende etterforskning. Fredag lette de etter bevis i Trude Drevlands leilighet og på rådhuset.

Trude Drevland

KAN TA LANG TID: Politiet har tatt ut siktelse mot bergensordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås i cruisedåp-saken, og bekrefter at etterforskningen kan bli en langdryg affære.

Foto: Viking Ocean

Fredag ble det kjent at politiet hadde tatt ut siktelse mot bergensordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås i cruisedåp-saken. Drevland er permittert, mens Tangerås i dag ble suspendert fra stillingen sin.

Drevlands advokat, John Christian Elden, forteller at politiet fredag tok seg inn i leiligheten hennes. Politiet ransaket også ordførerkontoret, skriver BA.

Frode Karlsen

TRENGER TID: Leder for økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt Frode Karlsen.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Retten har funnet at det er skjellig grunn til mistanke, slik at vi kan bruke tvangsmidler. Vi ser etter alle former for bevis som kan opplyse saken, sier etterforskningsleder Frode Karlsen.

– Hun er overrasket i den forstand at dette neppe var nødvendig, sier Elden om ransakingen, som ifølge politiet var hovedformålet med å ta ut siktelse.

Politiet har også ransaket hos Tangerås, som sier han ikke har begått noe straffbart. NRK møtte i dag Drevland da hun kom ut av Eldens advokatkontor i Oslo. Hun ville ikke kommentere saken.

Trude Drevland henviste til sin advokat John Christian Elden da hun kom ut fra hans advokatkontor i dag.

TAUS: Det var en taus Drevland – som sammen med – Elden gikk ut av advokatkontoret til sistnevnte. Gjentatte ganger sa hun til presseoppbudet utenfor at hun ikke kommer til å uttale seg om siktelsen.

Venninnen innkalt til avhør

Politiet undersøker blant annet at Drevland takket ja til et tilbud fra rederiet Viking Cruises om å dra på et gratis cruise sammen med venninnen Marit Warncke, som er leder i Bergen Næringsråd.

Det er naturligvis en sterk belastning for Drevland å få en slik siktelse på seg.

John Christian Elden

Warncke bekrefter overfor NRK at hun har vært til avhør i dag.

– Jeg var inne som vitne i saken fordi jeg var med på skipsdåpen og alt rundt den. Jeg skulle også deltatt på turen som det ikke ble noe av, noe som har vært omtalt tidligere, sier Warncke.

Elden forteller at de nå har bedt om at Drevland også får snakke med politiet.

– Vi har bedt om at det blir tatt et avhør. Det vil skje ganske snart, tenker jeg, slik at hun kan tilbakedrive de mistanker som eventuelt måtte foreligge. Det er naturligvis en sterk belastning for Drevland å få en slik siktelse på seg. Men vi er temmelig sikre på at det vil ende opp med en henleggelse og renvaskelse, sier Elden.

Drevland-forsvarer om sin egen rederibetalte cruisetur.

FORSVARER: Drevlands forsvarer John Christian Elden mener det er uproblematisk at han selv var med på en av cruisereisene politiet etterforsker.

– Vil ta måneder eller år

Politiet satte store ressurser på saken da den i slutten av august ble besluttet gjenopptatt. Da sa de at de håpte på en rask avklaring, av hensyn til de involverte.

LES MER: Politiet lover rask avklaring i Drevland-saken

Nå sier etterforskningsleder Frode Karlsen at de er i innledningen av bred etterforskning som åpenbart vil ta lang tid. Politiet har blant annet en utfordring i at Drevland har slettet deler av e-post-korrespondansen med rederiet.

Det er helt umulig å gi noe tidsestimat, men vi snakker om måneder eller år.

Frode Karlsen, leder for økoavsnittet i Hordaland politidistrikt

– Vi snakker om måneder eller år. I øko-saker er den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden veldig lang. Det er mye dokumentasjon som skal hentes inn. Det er alltid ubehagelig for de involverte å ikke få avklart statusen sin, men det kan også være godt for dem å vite at det arbeides grundig med saken, sier etterforskningslederen.

Hedvig Moe Øren

TI ÅRS STRAFFERAMME: Politiadvokat Hedvig Moe Øren har i dag tatt ut tiltale mot Trude Drevland og Inge Tangerås. Strafferammen er på ti år.

Foto: Arvid Aga

– Naturlig å gå bredt ut

Politiet vil ikke svare på om de har foretatt seg noe overfor Viking Cruises og reder Torstein Hagen. Rederens tidligere advokat sier til BT at de ikke har hørt fra politiet.

– Det er naturlig å gå bredt ut, og hente inn informasjon fra en rekke kilder. Men av hensyn til etterforskningen vil jeg ikke kommentere hva vi konkret gjør, sier Karlsen.

LES OGSÅ: – Det er for få slike saker

ALT OM SAKEN: Skipsdåpen i Bergen