Hopp til innhold

– Ensidig rapport om U864

Det nederlandske bergingsselskapet Mammoet tilbakeviser kritikken fra kvalitets-sikringsrapporten om hevingen av U-båten utenfor Fedje.

U-864 ved Fedje
Foto: Geoconsult/Kystverket

Mammoet er uerfarent, og firmaet er ikke økonomisk solid nok, hevder rapporten som er skrevet av Dobre Group og Transportøkonomisk Institutt (TØI).

I tillegg anslår rapporten hevingskostnadene til å være 2,2 milliarder kroner, langt over det opprinnelige anslaget på 1,2 milliarder kroner.

– Uførstående

Administrerende direktør i Mammoet, Patrick van Seumeren stiller seg uforstående til kritikken i rapporten.

- Vi er blant de fire største på dette, og omsetter for 800 millioner euro i året, mens morselskapet omsetter for 1,5 milliarder euro. Hadde det vært nødvendig, ville vi bedt om en garanti fra morselskapet, men ingen har bedt oss om en slik garanti, sier han til NRK Hordaland.

– Ikke hold i rapporten

Han mener det er svært merkelig at firmaet hans blir avskrevet som uerfarent.

- Vi gjør prosjekter som dette hele tiden. Dette er ikke nytt for oss, sier han.

Han sier at dersom de taper kontrakten, må det være hold i rapporten. Det er det imidlertid ikke, hevder han.

- Ikke snakket med oss

van Seumeren synes det er merkelig at rapportskriverne ikke diskuterte tallene med Mammoet. Han synes også det er rart at rapporten hevder at prisen blir doblet i forhold til det Kystverket hadde beregnet i utgangspunktet.

- De har ikke diskutert tall og utregninger med oss, så jeg skjønner ikke hvordan de har kommet frem til en doblet pris. Nå har vi brukt mer tid på ingeniørarbeid, så jeg tror faktisk det blir billigere enn antatt, sier direktøren.