– DNA-funn peker mot drapssiktet samboer

Britiske eksperter konkluderer med at det er mer sannsynlig at DNA-funnene i Monika-saken stammer fra direkte enn indirekte kontakt med den drapssiktede, ifølge VG.

Monika i Bergen

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme i Sund i november 2011.

Foto: Privat / NTB scanpix

Det er to britiske eksperter som har gransket de omfattende DNA-funnene i Monika-saken.

Etterforskningsleder Sigurd Børve ønsker ikke å kommentere innholdet i rapporten, mens Monikas mor er lettet over resultatene.

– Vi er kun presentert hovedinnholdet i rapporten, og hun er svært lettet og tilfreds med resultatet i rapporten. Utover det kan jeg ikke si noe, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til VG.

Stig Nilsen

– MOREN ER LETTET: Bistandsadvokat Stig Nilsen ønsker utover dette ikke å kommentere saken.

Foto: Tim Wassmo

Funnet død i 2011

Det var i november 2011 Monika Sviglinskaja ble funnet død av moren i leiligheten der de bodde i Sund kommune utenfor Bergen. Ni måneder senere ble saken lagt vekk etter at politiet hadde slått fast at åtteåringen hadde dødd av skader hun hadde påført seg selv.

I desember 2013 krevde en etterforsker i bergenspolitiet at etterforskningen av saken måtte gjenopptas. Det samme gjorde morens bistandsadvokat året etter. I mai 2014 ble saken gjenåpnet av politiet i Bergen og Kripos ble koblet inn.

I oktober samme år ble en nå 33 år gammel mann fra Litauen arrestert og siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja. Ifølge politiet var det blant annet funnet DNA fra 33-åringen på et belte som den døde åtteåringen hadde rundt halsen.

Sitter fortsatt fengslet

Det er disse DNA-funnene britiske eksperter nå har analysert. De slår altså fast at funnene mest sannsynlig stammer fra direkte kontakt mellom 33-åringen og Monika Sviglinskaja.

Et hovedspørsmål i etterforskningen har vært om DNA-funnene skyldes oversmitte, siden den drapssiktede 33-åringen faktisk bodde i leiligheten hvor Monika ble funnet død, bare en knapp måned tidligere.

33-åringen sitter fortsatt varetektsfengslet og ble nylig fengslet for åtte nye uker.

I kjennelsen fra Bergen tingrett kommer det frem at politiet trolig vil levere fra seg saken som ferdig etterforsket til statsadvokaten i løpet av den kommende fengslingsperioden, ifølge VG.

Advokaten hans Aasmund Olav Sandland har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Etterforskning

FUNNET DØD: Det var i dette huset i Sund åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i 2011.

Foto: Remi Presttun, Bergensfoto.no