– Dette var en jobb hun måtte gjøre for Monika

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Monika-rettssaken er over. – Hun er veldig sliten, og veldig glad for at det er slutt, sier bistandsadvokaten til den avdøde åtteåringens mor.

Kristina, moren og Nilsen

TUNGT: – Spesielt dag én var tung, da tiltalte kom inn og lo og flirte. Dag tre var også tung, da tiltalte anklaget henne for å stå bak dette, sier Stig Nilsen. Bistandsadvokaten har fulgt Kristina Sviglinskaja og hennes mor Valerija gjennom rettssaken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Torsdag var siste rettsdag i Monika-saken, etter oppstarten i Nordhordland tingrett 30. mai.

Aktor mener Donatas Lukosevicius bør dømmes til 18 års forvaring for å ha drept Kristina Sviglinskajas åtte år gamle datter. Forsvareren mener 34-åringen bør frifinnes for drap.

Mens tiltalte har vært borte fra retten flere dager på grunn av helseplager, har Monikas mor fulgt hele saken sammen med sin mor Valerija og bistandsadvokat Stig Nilsen.

– Hun har opplevd det som en veldig tung prosess. Hun har nærmest sett på det som en jobb som hun måtte gjøre for Monika sin del, sier Nilsen.

Monika Sviglinskaja sitter i en båt sammen med moren Kristina

MISTET DATTEREN: Kristina Sviglinskaja (33) mistet datteren Monika.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Tungt da tiltalte flirte

Bistandsadvokaten forteller at det var vanskeligst for moren i starten av saken.

– Spesielt dag én var tung, da tiltalte kom inn og lo og flirte. Dag tre var også tung, da tiltalte anklaget henne for å stå bak dette, sier Nilsen.

Han sier moren har opplevd opp- og nedturer etter hvert som ulike bevis har blitt lagt frem.

– Det har vært usikkerhet, og det har vært medgang, for eksempel når vi fikk DNA-konklusjonene, sier Nilsen.

Da retten fikk se bilder av hvordan Monika ble funnet, valgte Kristina og moren å holde seg borte fra rettssalen.

Gangen Monika

FUNNET DØD: Her ble Monika funnet av moren.

Foto: politiet

– Hun har vært i et vakuum

Bistandsadvokaten har bedt om en oppreisningserstatning på minst 300.000 kroner til Kristina for tapet av datteren. Da moren vitnet i saken, sa hun om Monika at «hun var mitt liv, hun var min glede».

– Hun så ikke frem til å vitne, og spesielt ikke forsvarers utspørring. Men hun har forberedt seg lenge, og skulle jo bare gjenta det hun har sagt i avhør. Og det er jo som Tor Kallmyr i Kripos sa, at det er ikke noen endringer i hennes forklaring fra 2011. Hun har forklart seg likt hele veien, sier Nilsen.

Under vitnemålet sa Kristina Sviglinskaja også at hun trodde livet hennes ville endre seg etter at rettssaken var unnagjort.

– Hun har nok vært i et slags vakuum, der denne saken har tatt all oppmerksomhet. Hun har visst at hun mest sannsynlig måtte gjennom en lang og vanskelig rettssak. Og den tror jeg hun har sett på som viktig å få gjennomført for å komme videre. Hvis det blir en domfellelse, føler hun at det er en rettferdighet i saken, sier Nilsen.

– Forberedt på at siste ord ikke er sagt

Moren er likevel forberedt på at dommen kan bli anket til lagmannsretten.

– Kristina beskriver det som tungt. Hun er veldig sliten, og veldig glad for at det er slutt. Men hun er likevel forberedt på at siste ord kanskje ikke er sagt, selv om hun har et håp om det, sier Nilsen.

Selv om hun har følt usikkerhet under fremleggelsen av ulike bevis i rettssaken, sier Nilsen at klienten ikke har kommet i tvil om hvorvidt det er Lukosevicius som har drept datteren.

– Nei, det har hun vært tydelig på helt siden 2011, og det har hun vært gjennom hele saken også, sier Nilsen.