– Det utviklet seg på en katastrofal måte

Betanien-lederens festing og sexkjøp pågikk i årevis uten at familien ante noe som helst. – Det begynte i det små, og utviklet seg på en katastrofal måte, forklarer han.

Are Blomhoff

UNDERSLO OVER 15 MILLIONER: Før Are Blomhoff i 1992 ble leder for Stiftelsen Betanien i Bergen, var han i mange år prest i Metodistkirken i Sarpsborg. Dette bildet er tatt utenfor Betaniens lokaler i Fyllingsdalen i mai 2008. Da hadde underslagene pågått i flere år.

Foto: Johannes Morken / Vårt Land

I Drammen tingrett forklarte Betanien-leder Are Blomhoff hvordan han underslo 15,8 millioner av stiftelsens penger og brukte mesteparten på å betale prostituerte til å være med på fester, og ha sex med ham selv og andre.

Blomhoff

FIKK MEDALJE: Betanien-leder Are Blomhoff tok imot Kongens fortjenstmedalje i februar 2013. En måned i forveien hadde han mistet jobben etter å ha innrømmet underslaget for arbeidsgiveren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix service

Blomhoff må belage seg på å tilbringe flere år bak murene. I tillegg får han mot seg et så tyngende erstatningskrav at Betanien-styret har gitt opp håpet om å få tilbake beløpet lederen underslo.

– Vi har bedt om at han behandles på mildeste måte. I retten viste jeg til en dom på to og et halvt års fengsel, og vi håper å komme ned mot det, sier Blomhoffs forsvarer Per-Erik Gåskjenn.

– Han har hatt veldig mange tøffe dager

I sin forklaring for dommeren tirsdag kalte Blomhoff dagen den tøffeste i sitt liv.

– Men han har jo hatt veldig mange tøffe dager etter at denne saken kom opp. Også mens underslagene pågikk, har han hatt det vondt, forteller Gåskjenn.

Sykehjemmet Fundacion Betanien holder til i Alfaz del Pi i Spania.

ÅPNET I 2001: Sykehjemmet Fundacion Betanien i Alfaz del Pi i Spania.

Foto: Stiftelsen Betanien

Mye av pengene ble altså brukt på fester i Spania, der Betanien åpnet sykehjem i 2001. Politiet har begrenset etterforskningen av saken tilbake til 2005.

– De tidligste forholdene er vanskelige å etterprøve for begge parter, sier Gåskjenn, som ikke vil kommentere hva klienten hans har forklart om årene før 2005.

– Skaden på familien gnager mest

Blomhoff levde et dobbeltliv i flere år uten at familien ante hva som pågikk. Aktor Anders Johnsen viste i retten til at Stiftelsen Betanien har en kristen formålsparagraf.

– Man kan vanskelig komme lenger fra dette formålet enn det Blomhoff har brukt disse pengene til, sa Johnsen, ifølge Bergens Tidende.

Familien var helt uvitende om det som pågikk, før han ble politianmeldt og etter hvert la alle kortene på bordet.

Per-Erik Gåskjenn, Are Blomhoffs forsvarer

– Han har jo selvfølgelig dårlig samvittighet for Betanien, og den skaden han har påført dem. Men jeg tror nok det som gnager aller mest, er den skaden han har påført den nærmeste familien, forteller Gåskjenn.

– Familien var helt uvitende om det som pågikk, før han ble politianmeldt og etter hvert la alle kortene på bordet. Han har forklart at det begynte i det små, og utviklet det seg på en katastrofal måte, sier forsvareren.

– Innstilt på å ta straffen

Dom i saken faller i slutten av denne uken eller begynnelsen av neste. Aktor har lagt ned påstand om fire års fengsel.

– Han er innstilt på å ta den straffen som kommer, men jeg kan ikke gi noen forhåndsgaranti på at vi ikke kommer til å anke, sier forsvareren.

ALT OM SAKEN: Betanien-leder underslo minst 15 millioner kroner