Hopp til innhold

– Det ligger noe annet bak sparkingen

– Tidligere teatersjefer og -direktører gir ham sine aller beste skussmål. Og så har de nåværende et helt annet inntrykk, sier Jan H. Landro. Han skjønner ikke hvorfor Øyvind Eskildsen fikk sparken etter 38 år ved Den Nationale Scene.

Jan H. Landro

TROR IKKE VI FÅR SVARET: Jan H. Landro, tidligere kulturredaktør i Bergens Tidende, tror ikke rettssaken mellom DNS og Øyvind Eskildsen vil gi svar på hvorfor Eskildsen fikk sparken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Øyvind Eskildsen hadde jobbet ved Den Nationale Scene i 38 år da han fikk sparken. I dag startet kampen for bevise at oppsigelsen var ugyldig, gjennom en ti dager lang rettssak i Bergen tingrett.

– Jeg sitter igjen med et stort spørsmål som jeg ikke er sikker på om jeg vil få svar på, sier Jan H. Landro, tidligere kulturredaktør i Bergens Tidende, etter å ha bivånet den første rettsdagen.

Han har fulgt Den Nationale Scene i en årrekke, og er overrasket over saken som nå kommer opp.

– I et stort kunstnerisk miljø har man sine indre konflikter, og ved DNS har noen av dem fra tid til annen kommet til overflaten. Men jeg har ikke inntrykk av at miljøet på DNS er mer konfliktfylt enn andre steder. Så jeg finner ikke noen opplagt forklaring på dette, sier Landro.

«Et sjokk for en 60-åring»

Etter 38 år ved teateret, de 22 siste som produksjonsteknisk ansvarlig, fikk Eskildsen en e-post fra teatersjef Agnete Haaland og direktør Bente Hartvedt Ringstad. I den skal det ha stått:

«Vi vurderer å avslutte ditt arbeidsforhold. Vi vil møte og drøfte dette med deg».

– Dette er jo et sjokk for en 60-åring som har jobbet så lenge ved Den Nationale Scene, sa Eskildsens advokat, Kathrine Hellum-Lilleengen, i Bergen tingrett i dag.

Eskildsen ønsker jobben tilbake, med meningsfulle oppgaver, frem til han går av som pensjonist.

SE VIDEO: Slik var den første rettsdagen (artikkelen fortsetter under):

Eskildsen saksøker Den Nationale Scene

Reportasje fra den første rettsdagen, Vestlandsrevyen 24. mars.

– Det går over min fatteevne

Partene har innkalt 42 vitner til saken. Eskildsen har kalt inn teatersjefene og -direktørene han har jobbet under de siste 22 årene.

– Det som er underlig er at den ene teatersjef og -direktør etter den andre kommer til å gi Eskildsen sine aller beste skussmål. Og så har de nåværende et helt annet inntrykk, og det går rett og slett over min fatteevne. Det virker jo ikke som om han har gått gjennom noen personlighetsforandring, sier Landro.

Han tror bakgrunnen for konflikten kan forbli ukjent selv etter at den ti dager lange rettsforhandlingen er unnagjort.

– Man kan tenke at det ligger noe annet bak, som vi neppe får vite gjennom denne rettssaken, sier den tidligere kulturredaktøren.

Fikk tilbud om sluttpakke

Eskildsen har valgt å takke nei til sluttpakke på 2,6 millioner kroner, samt et tilbud om å få beholde jobben til han fylte 62 år.

Når rettssaken fortsetter tirsdag, skal Den Nationale Scenes advokat komme med sitt innledningsforedrag.