Hopp til innhold

– Det kunne bli fiasko, og det kunne bli suksess

Harald Schjelderup glemmer aldri magefølelsen han fikk på vei til valglokalet, etter fem års hardt arbeid. I dag tok han over som byrådsleder.

Bergens nye byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) om å gå til valglokalet.

LYKTES: – Vi jobbet i fem år for å klare det. Hvis vi ikke hadde lyktes, hadde jeg ikke gjort jobben min. Da måtte jeg tenkt nøye gjennom om jeg var den rette til å lede partiet videre.

Harald Schjelderup og Martin Smith-Sivertsen

FIKK NØKKELEN: Harald Schjelderup og Martin Smith-Sivertsen møtes på byrådslederkontoret. Smith-Sivertsen måtte gå, mens Schjelderup kan ta plass.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Dette er en stor dag for Arbeiderpartiet, KrF og Venstre, og også for meg personlig. Jeg har gledet meg, men føler også veldig på ansvaret det innebærer å være den politiske lederen for en kommune med 17.000 ansatte og 20 milliarder i omsetning, sier Harald Schjelderup.

I dag fikk Ap-toppen nøkkelen til byrådslederkontoret av Martin Smith-Sivertsen (H). Hadde ikke det skjedd, ville Schjelderup ha revurdert hele sin karriere som politiker.

LES OGSÅ: No har Bergen fått nytt byråd

– Visste det ble nesten umulig i 2011

For fem år siden ble det klart at han skulle stå i spissen for Aps kommunevalg i Bergen i 2011.

– Arbeiderpartiet valgte et helt nytt lag før forrige kommunevalg. Vi visste at det ville bli nesten umulig å klare det i 2011, men hadde 2015 som mål, minnes Schjelderup.

– Vi jobbet i fem år for å klare det. Hvis vi ikke hadde lyktes, hadde jeg ikke gjort jobben min. Da måtte jeg tenkt nøye gjennom om jeg var den rette til å lede partiet videre. Det var jeg forberedt på på valgdagen i år, sier han.

Harald Schjelderup (Ap) tok i dag over som byrådsleder i Bergen.

FORBEREDT PÅ KRITIKK: – Medienes oppgave er å gå makten etter i sømmene. Slik skal det være i et demokrati. Fra i dag av vet jeg at det gjelder meg.

«Nå får du dommen etter fem års arbeid»

Etter en lang valgkamp, slo det først valgdagen 14. september inn for fullt over ham hvor viktig denne dagen var.

Da var mannen som kunne bli Bergens neste byrådsleder, og på målingene lå godt an til å bli nettopp det, på vei til valglokalet.

– Da kjente jeg at «nå får du dommen etter fem års arbeid. Var det en fiasko, eller blir det en suksess?». Den magefølelsen kommer jeg aldri til å glemme. Det var spesielt, sier mannen som i dag kunne offisielt titulere seg som byrådsleder.

Nå føler han på ansvaret det er å sitte ved makten, i stedet for å sitte på sidelinjen og kritisere dem som styrer.

– Er det tyngende?

– Ja, jeg føler litt på det i dag. Det er en dag der jeg har blandede følelser. Som opposisjonspolitiker hadde jeg mye friere tøyler. Nå sitter jeg med ansvaret. Og jeg vet det er vanskelig å leve opp til forventningene fra innbyggerne, næringslivet og lag og organisasjoner, fra første dag.

Harald Schjelderup(Ap)er Bergens nye byrådsleder.

SPILLOPPMAKER: – Med trygghet kommer evnen til å være mer personlig. Jeg har noen spillopp-sider ved meg, som jeg ikke alltid tror kommer veldig synlig frem i mediebildet.

LES OGSÅ: Slik skal de styre Bergen

LES OGSÅ: – Jeg er en idealist. Jeg ønsker å forandre