– Det kan nok være underholdningsverdien steg

Gitt opp å følge med på byrådsbråket og bybanerotet i Bergen? Her får du turboversjonen på to og et halvt minutt, samt tidligere byrådsleder Monica Mælands syn på det som har skjedd.

Byrådsbråk og bybanerot. Se bergenspolitikken 2014 oppsummert på to og et halvt minutt.

BERGENSPOLITIKKEN 2014: Bybanerotet og byrådsbråket førte til at Ragnhild Stolt-Nielsen i høst ble kastet av sine egne. Se bergenspolitikken 2014 oppsummert på to og et halvt minutt. Redigering: Ingfrid Berge Fossåskaret

Monica Mæland gikk i fjor høst av etter ti år som byrådsleder i Bergen, for å bli næringsminister i Solberg-regjeringen. Mæland oppholder seg stort sett i Oslo på hverdagene, men har fortsatt bostedsadresse i Bergen. Det siste året har hun likevel fulgt turbulensen i bergenspolitikken mest fra utsiden.

– Underholdningsverdien steg etter at du dro?

Bybane på Bryggen i Bergen

SISTE ORD IKKE SAGT?: Om Bybanen, og traseen over Bryggen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Det kan nok være. Men det er ikke uvanlig med harde debatter og stort engasjement i bergenspolitikken, sier Mæland.

Se hele intervjuet med Mæland i bunnen av artikkelen.

– Hva gikk galt da du dro?

– Jeg tror ikke det er noe som har gått galt. Det er krevende og store debatter. Det er ikke noe nytt at vi har dem i byen vår. Og jeg er ganske sikker på at siste ord ikke er sagt i bybanesaken. Jeg er ganske sikker på at byen får forlenget Bybanen. Så skal jeg ikke vedde på hvilken trasé som blir valgt, men jeg er sikker på at bystyret kommer til å lande på en god beslutning.

– Siste ord er ikke sagt i bybanesaken

– Du var for å legge banen over Bryggen, og valgte Ragnhild Stolt-Nielsen som din etterfølger. Slik sett havnet du på den tapende siden?

– Jeg har ikke tapende og vinnende sider. Som sagt, så tror jeg ikke siste ord er sagt når det gjelder Bybanen, og hvilke løsninger som blir valgt. Det var slik at jeg skulle forlate byrådslederjobben på veldig kort varsel. Da hadde vi en kandidat som hadde erfaring, som kjente sakene, som hadde sittet i byråd. Det var Ragnhild, som gikk inn, og gjorde en veldig god jobb på veldig mange områder i det året hun satt.

Jeg skulle forlate byrådslederjobben på veldig kort varsel. Da hadde vi en kandidat som hadde erfaring, som kjente sakene, som hadde sittet i byråd. Det var Ragnhild.

Monica Mæland, tidl. byrådsleder (H)

– Men så er det sånn i politikken at det er demokratiske avgjørelser, nominasjoner som avgjør, og nå har vi Martin som byrådsleder. Han er også en veldig god kandidat, som Bergen kommer til å få stor glede av.

– Dersom du fortsatt hadde sittet ved roret, hva hadde man da endt opp med som bybaneløsning?

– Jeg tror ikke på sånne debatter om hvis, om, at, og spekulasjoner om fortid og fremtid. Vi har et bystyre, som kommer til å fatte beslutninger, vi har en veldig flink byrådsleder...

– Men hvordan ville du gjennomført det, da?

– Nei, vet du, jeg har hele veien vært ærlig på bybanedebatten var krevende også i min tid. Og vi har hatt andre krevende debatter. Og så må man jo forsøke å finne løsninger. Man må telle 34 stemmer i bystyresalen, før man lander ned på noe. Så jeg kan ikke fortelle hvordan det ville gått hvis situasjonen var en helt annen.

– Jeg opplevde at vi var et team

– Men i partiet ditt har man snakket om et «rådhus-Høyre» og et «bystyre-Høyre». Merket du noe til den motsetningen da du var byrådsleder?

Martin Smith-Sivertsen og Ragnhild Stolt-Nielsen

LEDERKAMP: Martin Smith-Sivertsen erstattet Ragnhild Stolt-Nielsen som byrådsleder. – Han er også en veldig god kandidat, som Bergen kommer til å få stor glede av, sier forgjengeren Monica Mæland.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

– Jeg tror at det vil være avhengig av hvem du spør. Jeg opplevde at vi var et team, både partiet og vi som var på rådhuset. Men det er klart at når man sitter lenge i posisjon, noen sitter i byråd, noen i bystyret, noen i bydelsforeningene og i partiet, så kan det nok danne seg en oppfatning av at det er flere fraksjoner. Og det må man hele tiden jobbe med å forhindre.

– Hva blir siste ord i bybanestriden?

– Nei, det kommer jeg ikke til å kunne gjette på i det hele tatt, sier Mæland.

Se bergenspolitikken 2014 oppsummert på to og et halvt minutt øverst i artikkelen.

Her kan du se intervjuet med Monica Mæland:

Næringsminister Monica Mæland (H) snakker om politikken i Bergen etter at hun gikk av som byrådsleder for å bli statsråd.

FORLOT BERGENSPOLITIKKEN: Næringsminister Monica Mæland (H) snakker om politikken i Bergen etter at hun gikk av som byrådsleder for å bli statsråd.