– Det er voldsomme skader

Sjefingeniør i NVE, Eirik Traae, ble sjokkert når han så skadene flommen har påført Odda. – Det er veldig sjelden vi ser noe sånt.

Sjefsingeniør i NVE, Eirik Traae

STORE SKADER: Sjefingeniør i NVE, Eirik Traae, mener skadene flommen har påført Odda er sjelden kost i Norge.

Foto: Christian Kråkenes

Nabolaget forsvant

ÅTTE HUS EVAKUERT: Fortsatt står to hus i fare for å rase i Opoelva. Tre andre hus kan bli revet.

Foto: Photographer: Terje Laegreid

– Det er veldig sjelden vi ser så store skader i Norge påført av naturkreftene, sier sjefingeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat, Eirik Traae.

Han er ansvarlig for å koordinere krisetiltakene i flomrammede Odda. Nå forsøker man nå å utføre sikringstiltak som skal forhindre flere hus å rase ut i elven.

– Akkurat nå prøver vi å sette i gang tiltak som begrenser videre utvikling av erosjonen. Nå blir det kjørt ut steinfyllinger i foten på disse skråningene langs Opoelva for å begrense erosjonen fremover.

Åtte hus fortsatt evakuert

Fremdeles er åtte hus evakuert i Odda. De kommer til å være evakuert gjennom helgen, sier teknisk sjef i Odda kommune, Jostein Eitrheim.

– De åtte husstandene vil i første omgang være evakuert til mandag. Vi bruker føre-var prinsippet her. Vi vil være 100 prosent sikker på at det er forsvarlig å flytte tilbake i husene før man tillater det.

To av de åtte husene har lenge stått i fare for å ryke ut i elven. Men nå mener Eitrheim at et av de kanskje er reddet.

– I dag har vi fått fylt masser med stein rundt det ene huset. Nå er det stabilisert en del bedre enn hva det var i dag tidlig.

Fortsatt er det også tre hus som kanskje må rives på grunn av utrygg grunn. 14 personer er fremdeles evakuert.

– Uvirkelige døgn

Samtidig er vannføringen i Opo nå nede på en syvendedel av toppnivået under flommen. Men til helgen er det meldt mer regn. Sjefingeniør i NVE, Eirik Traae, mener likevel at flomfaren nå er over.

– Det er meldt litt nedbør. Men vi regner ikke med at det vil ha mye å si for vannstanden i Opoelva. Så Oddingene kan sove trygt, sier han.

Odda-ordfører John Opdal beskriver de siste døgnene som særlig krevende. Nå håper han kommunens innbyggere går en roligere tid i møte.

– Det har vært uvirkelig. Så store vannmengder har ikke gått gjennom Opo tidligere.

Ordføreren er likevel takknemlig for alle som har deltatt i hjelpearbeidet.

– Vi har hatt veldig godt samarbeid med alle som har deltatt i arbeidet etter flommen, som foreksempel Sivilforsvaret, Brann, Politi og Helse Fonna. Alle har bidratt til at dette har vært en vellykket redningsaksjon, sier han.