Hopp til innhold

– Det er noe inni meg som bare har skikkelig lyst til å kjempe

Andrea Voll Voldum (21) mottar fortsatt hatmeldinger etter Hemsedal-saken, og har dager der hun bare vil grave seg ned. Likevel holder hun hovedappellen under kvinnedagen i Bergen.

Andrea Voll Voldum

HOLDER HOVEDTALEN: – Jeg er ganske spent, men jeg har bestemt meg for å bare kjøre på, sier Andrea Voll Voldum før 8. mars-arrangementet på Torgallmenningen i Bergen.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

Kvinner og rettigheter er tema for årets 8. mars-parole i Bergen. Hovedtaler på Torgallmenningen er Andrea Voll Voldum (21) fra Lærdal, som ble landskjent og etter hvert prisbelønt etter voldtektssaken i Hemsedal i 2014.

– Det er helt fantastisk å ha henne med. Det motet hun viser, gir meg litt gåsehud, sier Vivian Skaten Nesse i 8. mars-komiteen.

– Jeg skal snakke om voldtekt og rettssikkerhet. Alle kvinner fortjener god behandling og rettferdighet i voldtektssaker. Det er et veldig tabubelagt tema, og når rettssikkerheten ikke er på plass, er det veldig ødeleggende, sier Voldum.

Vil ha rettferdighet i rettssystemet

Den over hundre år gamle tradisjonen med kvinnedagen er ikke noe 21-åringen fra Lærdal tidligere har gått i bresjen for å markere. Men det endret seg da hun opplevde hvordan voldtektssaken hennes ble behandlet i retten.

– Tidligere har jeg ikke hatt et veldig sterkt forhold til kvinnedagen, men jeg har fått det nå. Det er viktig for meg å få frem at kvinner skal få en rettferdig behandling i rettssystemet, sier Voldum.

Etter appellen på Torgallmenningen, skal Voldum senere onsdag kveld på scenen i samtale med June Holm, som hun nå driver stiftelsen Vi Tror Deg sammen med.

– Vi startet den for å forebygge voldtekt og seksuelle overgrep, og det tabubelagte rundt det, sier Voldum.

Andrea Voll Voldum og Vivian Skaten Nesse

HOLDER APPELL: – Det hun gjør er veldig viktig, sier Vivian Skaten Nesse i kvinnedagskomiteen om Andrea Voll Voldum.

Foto: Ingvild Fjelltveit / NRK

– Det er dager jeg bare vil grave meg ned

21-åringen forteller at hun fortsatt mottar «drittmeldinger» fra menn etter at hun sto frem som offeret i Hemsedal-saken.

– Hvordan er det å være så profilert i offentligheten etter det du har vært igjennom?

– Det er både godt og vondt, egentlig. Det er veldig slitsomt i lengden, og det er jo dager jeg bare har lyst til å grave meg ned og ikke gå ut døren engang. Men samtidig er det et eller annet inni meg som bare har skikkelig lyst til å kjempe imot, sier Voldum.

– Jeg har ikke fått en avslutning på saken min, og har lyst til å hjelpe andre til å få det, utdyper hun.

Vivian Skaten Nesse i komiteen forteller at de har opplevd stor positiv respons på at Voldum er valgt som hovedtaler.

– Det hun gjør er veldig viktig. Jeg har tro på at å bruke sin stemme til å snakke imot fordommer og tabuer, er måten å komme det til livs på, sier Nesse.

Teatersjef ved Den Nationale Scene, Agnete Haaland, er konferansier for kvinnedagsarrangementet som starter klokken 17 på Torgallmenningen. Elisabeth T. Swärd og Mona Ibrahim Ahmed holder også appeller, i tillegg til Voldum.