Hopp til innhold

– Det er mitt ansvar at dette går i orden

Om få dager drar «Siem Pilot» fra Bergen for å redde flyktninger som er på desperat flukt over Middelhavet. Om bord på skipet er de forberedt på de mest ekstreme situasjoner.

Dette skipet skal redde flyktninger i Middelhavet

SKIP KLART: Snart setter båten kurs mot Middelhavet. Styrkeleder om bord i skipet, Tore Barstad forteller at mannskapet om bord må forberede seg på de mest ekstreme situasjoner.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Skipet som er over 90 meter langt, gjør i dag de siste forberedelsene før det tar om bord flyktninger som er i livsfare. Styrkeleder om bord i skipet, Tore Barstad er forberedt på at de kan komme over omkomne på havet.

– Vi skal drive med grensekontroll, men vi skal også redde de vi skal kontrollere. Fra kystvakten og forsvaret sin side har vi med containere med medisinsk utstyr, sier Barstad.

Ekstreme situasjoner

I morgen setter båten kurs mot Middelhavet, og er ventet å være framme sør for Sicilia etter en 11 dagers seiltur. Mannskapet om bord må forberede seg på de mest ekstreme situasjoner.

– Det verste vi kan oppleve er at vi gjør dårlige eller feilvurderinger som kan utsette de vil skal kontrollere eller redde for fare, sier Barstad.

Norske styresmakter har blitt bedt om å stille med skip for å hjelpe til med å håndtere flyktningkrisen. Regjeringen har gitt Politidirektoratet ansvar for oppdraget, og innsatspersonell fra politiet skal ha med seg våpen om bord.

Mannskapet om bord må jobbe med å tilnærme seg flyktningene på en måte som ikke fører til at de reagerer og tipper rundt.

– Da kan vi ende opp med å ha masse folk i vannet. Derfor må vi være smart og lur for å ha gode operasjonsmetoder på måten vi skal tilnærme oss, sier styrkelederen.

Created by InfoDispatcher

Kan ta 500 mennesker

Dekket på skipet er på størrelse med en fotballbane. Her skal 31 personer arbeide på et dekk som kan ta imot 500 flyktninger.

Båten er delt opp for å ha plass til festivaltoalett,nødvendig næring og område for behandling.

– Vi skal til rette legge på best mulig måte for helsepersonellet om bord, slik at de kan jobbe godt, sier Barstad.

Området på dekk

KLARGJØRES: Her jobber mannskapet om bord for å legge til rette for flyktninger og personell.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Forberedes på sterke inntrykk

På dette dekket vil det legges til rette for å ta om bord flyktninger som er i livsfare. Mannskapet må også være forberedt på å hente omkomne opp fra havet.

– Vi er forberedt på sterke inntrykk. Dette er folk som kommer fra forhold og land som er i fullstendig oppløsing. De har rømt fra sitt og sine og er fullstendig hjelpeløse. De er avhengig av den hjelpen vi kan bidra med, forteller han.

Styrkelederen forteller om de store kontrastene fra Norge som kan bli en påkjenning for hele mannskapet.

– Ikke minst det at folk kanskje dør i hendene på oss, vi klarer kanskje ikke å redde dem eller så kommer vi kanskje ikke tidsnok frem, legger han til.

Barstad har tenkt mye på det store ansvaret han har, og gjør alt han kan for å forberede seg selv og mannskapet på best mulig måte.

Siem Pilot

Skipet «Siem Pilot» som har fått oppdraget i Middelhavet, er 90 meter langt og kan ta om bord over 500 mennesker.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Dette er en oppgave jeg tar seriøst og alvorlig. De aller fleste som er om bord bortsett fra den sivilbesettingen har god erfaring innen forsvaret eller politiet og skal være godt rustet til å håndtere det aller meste, sier Barstad.