– Det er ikke gøy å stå fast i trafikken når du vet det brenner i andre enden

– Det har kokt litt i toppen i dag, medgir brannvesenets brigadeleder i Bergen.

nedbrent hytte filmet fra båt, brannbåt passerer

HYTTEBRANN: Hytten i Austrevågen på Krokeide brant til grunnen. Foto: 03030-tipser

Uværet i bergensområdet førte torsdag ettermiddag til flere stengte veier, kansellerte fergeavganger og ett evakuert hus.

LES MER: Store vannmengder skapte trafikkaos i Bergen

Og ikke minst en lang, lang rekke oppdrag for brannvesenet.

Selv om det var i Manger den mest alvorlige episoden oppsto, da en mannlig Rema 1000-ansatt ble slått bevisstløs av lynet, topper brannvesenet i Bergen ganske soleklart statistikken over antall oppdrag.

– Det begynte i to-tiden, og i tre-tiden fikk vi meldinger fra alle kanter samtidig. Da hadde vi to vannlekkasjer som måtte stanses, en oversvømmelse og en brann. Og mens vi hadde ressursene våre ute på de oppdragene, kom det melding om en hyttebrann. Så fortsatte det bare å strømme inn med meldinger om oversvømmede veier og lynnedslag i hus, forteller brigadeleder Roald Sunde i brannvesenet i Bergen.

STORE VANNMASSER: Vann, stein og jord fosset ut i veibanen i Krokeidevegen. Også Bjørgeveien og E39 var stengt torsdag ettermiddag, og vannmengdene skapte trafikktrøbbel over store deler av Bergen. Foto: Arild Korsnes

Tre personer fikk røykskader

De mest alvorlige brannene skjedde Sandslibakken, der det tok fyr i et rekkehus, og tre personer måtte behandles for røykskader, og i Austrevågen, der en hytte brant til grunnen.

Lynnedslag førte til brann i Sandslibakken

BRANN I REKKEHUS: Brannen i dette rekkehuset i Sandslibakken var ett av mange oppdrag brannvesenet i Bergen måtte rykke ut på torsdag.

Foto: Oddbjørn Rosnes / NRK

I tillegg måtte en rekke hus kontrollerer for varmgang i veggene etter lynnedslag, og brannvesenet måtte også lede vannet bort fra et hus i Knappen som sto i fare for oversvømmelse.

– Så er det diverse kumlokk som har ligget og hoppet, som vi har måttet sikre, sier Sunde.

– Gikk heldigvis stort sett bra

Situasjonen for brannvesenet ble ikke noe lettere av at en rekke veier var oversvømt som følge av nedbøren. Til hytten i Austrevågen måtte brannvesenet bruke båt og kom sent frem, fordi et ras og store vannmengder stengte Krokeidevegen.

Minde

OVERSVØMT: Dette kumlokket på Minde kunne ikke stå imot vannmengdene.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Nå er imidlertid det verste regnværet over, og når NRK snakker med Sunde litt etter klokken 20, har det også roet seg betydelig på brannstasjonen.

– Det har kokt litt i toppen i dag. Det var mange oppdrag, samtidig som trafikken sto i stampe flere steder. Det er ikke så gøy å stå fast i trafikken når du vet at det brenner i andre enden. Men det gikk heldigvis stort sett bra, konstaterer Sunde.

LES OGSÅ: Rema 1000-ansatt bevisstløs etter lynnedslag