– Den er så enorm at man nesten ikke kan forstå det

Tusenvis valfartet til Arna for å ta den gigantiske tunnelboremaskinen nærmere i øyesyn. – Vi hadde aldri trodd det skulle komme så mange, sier Jernbaneverket.

Tunnelboremaskin

TROLSK STEMNING: På store prosjekter har Jernbaneverket tradisjon for å arrangere åpen dag. Søndag ble det gjort i den nye Ulrikstunnelen, der arbeidet er startet fra Arna.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Nøyaktig hvor mange som kom for å ta en nærmere titt på den gigantiske tunnelboremaskinen i Arna i Bergen, er det ingen som vet.

Hans-Egil Larsen

VIL VÆRE ÅPNE: – Det er for å vise folk i nærmiljøet hva vi holder på med, hva vi har gjort og hva vi skal. I tillegg er jo folk interessert i den maskinen, forklarer prosjektsjef Hans-Egil Larsen.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Men prosjektsjef Hans-Egil Larsen og kollegene i Jernbaneverket mener det kan ha vært så mange som 2.500 mennesker som benyttet muligheten da prosjektet hadde åpen dag søndag.

– Vi er veldig godt fornøyd. Det var langt flere besøkende enn vi hadde forventet, sier Larsen, som beregner antall besøkende ut fra at det ble servert 1.900 kopper kaffe til de voksne, og at det i tillegg var et stort antall barn inne i tunnelen.

– De fleste blir veldig små ved siden av den

I ett års tid har arbeidet med den nye Ulrikstunnelen pågått for fult. Men fra 4. desember skal effektiviteten opp ganske mange hakk.

Da settes den enorme tunnelboremaskinen (9,3 meter i diameter) i gang, og skal kverne seg gjennom syv kilometer på halvannet år. Og det uten en eneste sprengladning.

LES MER: Skal gnage seg gjennom syv kilometer fjell

– Det er en unik maskin, og søndag hadde folk en unik mulighet til å se maskineriet før det forsvinner inn i fjellet, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Eikeland, om hvorfor hun tror responsen var så stor søndag.

Tunnelboremaskina

KLAR-FERDIG-MAL: Det mangler fremdeles rundt 30 meter av gigantmaskinen som fra 4. desember skal bore så å si kontinuerlig i halvannet år gjennom Ulriken.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Maskinen har så enorm dimensjon at man nesten ikke kan forstå det før man står foran den. De fleste blir veldig små når de står ved siden av noe som er 9,3 meter høyt, beskriver hun.

Folk kom fra Sogn for å kikke

Ingvild Eikeland

– OVERVELDENDE: Kommunikasjonsrådgiver Ingvild Eikeland hadde ikke trodd det skulle komme så mange som 2.500 mennesker da hun og kollegene åpnet dørene til anleggsområdet i Arna.

Foto: ANNE METTE STORVIK

Inne i tunnelen, som foreløpig er sprengt på «gamlemåten», kunne nysgjerrige komme og se og kjenne på boremaskinen.

– Responsen var overveldende. Vi visste det var stor interesse for maskinen, men at det skulle komme så mange, hadde vi ikke trodd, sier Eikeland, som møtte både naboer av prosjektet og anleggsområdet, men også folk som hadde sittet timevis i bil for å få med seg muligheten.

– Ja, her var også folk som kom langveisfra. Jeg snakket med en kar fra Sogn, forteller hun.

Se hvordan maskinen fungerer:

Tunnelboremaskin Arna-Bergen

SE VIDEO: Hun veier 1.200 tonn, har en hale på 155 meter, og er 9,3 meter i diameter.