Hopp til innhold

– Den beste julehilsenen jeg kunne fått

Sherpaene måtte forlate kvinner og barn for å tjene penger til å bygge opp den jordskjelvrammede landsbyen i Nepal. Kari Bergo møtte dem i Norge, og bestemte seg for å hjelpe.

Gutter med takkemelding til Norge fra Nepal

GLADE: Jordskjelvet i Nepal i vår rammet den lille landsbyen Khunde hardt. Nå er flere av husene blitt beboelige igjen, takket være norsk hjelp.

Foto: Privat

– Å se disse bildene, får meg til å reflektere litt rundt hva som egentlig er viktig, nå midt i julestria. Det ser ut som de har klart å gjenoppbygge husene nok til at de klarer seg gjennom vinteren. Det er veldig gledelig, sier Kari Bergo.

Sherpaer får sjekk

SJEKK: Sherpaene Lhakpa Tamang og Ngima Tshering fikk overlevert en sjekk av landskapsarkitekt og initiativtaker til innsamlingsaksjonen, Kari Bergo.

Foto: Statens vegvesen

Hun driver et landskapsarkitektfirma som bidro til Vegvesenets bygging av nye steintrapper i Skjervsfossen. Der møtte hun sherpaene fra landsbyen Khunde i Nepal, som også jobbet på prosjektet.

Landsbyen deres ble kraftig rammet av jordskjelv tidligere i år, og det var lenge usikkert om de kunne komme til Norge.

Innbyggerne måtte bo i teltleire, og hadde nærmest gitt opp å gjenoppbygge landsbyen, som også tidligere har vært hardt rammet av jordskjelv.

– Alt var jevnet med jorden etter jordskjelvet, og de holdt landsbyråd før de bestemte seg for å dra til Norge. Selv om de måtte forlate kvinner og barn, trengte de pengene de kunne tjene for å kunne gjenoppbygge landsbyen etter jordskjelvet, sier Bergo.

Bygger hus i Khunde

GJENOPPBYGGING: Ifølge Bergo ble 98 prosent av husene i Khunde ødelagt av jordskjelv. Nå er mange av dem bygget opp igjen.

Foto: Privat

Fikk inn over 100.000 kroner

Rundt 40 sherpaer dro fra Khunde til Norge i vår, i regi av Luster-bonden Geirr Vetti. Han har i flere år har formidlet kontakt mellom norske bedrifter og sherpaene, som tidligere blant annet har jobbet på Galdhøpiggen, Glittertind og Stoltzetrappene i Bergen.

Sherpaene har i år jobbet i Geiranger i tillegg til i Skjervsfossen.

Da Bergo fikk høre historien deres, bestemte hun seg for å gjøre det hun kunne for å hjelpe sherpaene og familiene deres som var igjen hjemme. Og det ga resultater.

I tillegg til den norske lønnen de tjente, fikk de med seg 107.000 kroner ekstra hjem, som følge av innsamlingsaksjonen Bergo startet.

Lansbyen Khunde takker Norge

TAKKER NORGE: Innbyggerne i landsbyen Khunde.

Foto: Privat

– Utrolig rørende

Denne uken fikk hun beviset på at gaven hadde kommet godt med. Nima Sherpa, sherpaen Bergo har hatt kontakt med, sendte over flere bilder av gjenoppbyggede hus og innbyggere som takker Norge, samt følgende hilsen:

«Som vinteren står for døren, er husene ferdige for å beskytte mot snø og ekstreme temperaturer, mye gjenstår innomhus. De gamle monumentene i landsbyen er under konstruksjon».

– Det var utrolig koselig og rørende – den beste julehilsenen jeg kunne fått. Jeg er kjempeglad for at det har gått bra med landsbyen, sier Bergo, som forteller at pengene er fordelt etter behov mellom de rundt 300 innbyggerne.

Landsbyen ligger under Mount Everest, rundt 3800 meter over havet.

– På grunn av fraktkostnadene for materialer, er det veldig dyrt å bygge der. Mye må de bære hele veien opp, med flere dagers gange i bratt terreng. Jeg er kjempetakknemlig for at vi kunne bidra, sier Bergo.

Sherpaer Skjervsfossen

I NORGE: Sherpaer i arbeid ved Skjervsfossen.

Foto: Privat