– De satt og lo mens andre måtte ha hjelp

Over 150 gjester måtte ut da noen detonerte tåregass på dansegulvet. Tre unge menn ble utpekt av vitner, men så langt er ingen tatt. Nå utlover daglig leder Frank Binner 10.000 kroner i dusør.

Politiet utenfor Downstairs

FIKK UTPEKT TRE MISTENKTE: – De nektet for det, men de satt på uteserveringen og lo mens lokalet var evakuert og andre måtte ha hjelp av ambulansefolkene. Det er folk jeg ikke har sett på Downstairs før, og jeg kommer til å ha et spesielt øye til dem fremover, sier daglig leder Frank Binner.

Foto: Bergen foto og media

Utestedet Downstairs i Bergen sentrum ble like før klokken 02 natt til søndag evakuert, etter at noen brukte CS-gass, en type tåregass som i store doser kan gi permanente skader og under visse forhold dødelig utgang, ifølge Wikipedia.

Tre ambulanser, brannvesen og flere politibiler rykket ut. Ingen ble skadet, men flere av gjestene på 18-årsstedet måtte ha tilsyn av helsepersonell.

– Flere personer kom hostende ut av lokalet, sier politiets operasjonsleder Hans-Eirik Thue.

Daglig leder Frank Binner var selv på jobb på utestedet i natt. Han forteller til NRK at det var i overkant av 150 gjester til stede da gassen ble utløst.

– Mest sannsynlig har noen detonert eller sprayet noe på dansegulvet. Det var ganske kraftig i begynnelsen, og enkelte fikk problemer med pusten, men det dempet seg ganske fort. Jeg har vært med på dette tidligere, og pustet gjennom nesen, men jeg kjente det godt i brystet på slutten av kvelden, forteller Binner.

Natt til søndag utløste noen tåregass på utestedet Downstairs i Bergen sentrum.

SE VIDEO: Her rømmer gjestene fra tåregassen på utestedet Downstairs. – Det var ganske kraftig i begynnelsen, og enkelte fikk problemer med pusten, sier daglig leder Frank Binner. Video: Bergen foto og media.

– Vi fikk ødelagt avslutningen på kvelden

Han sier at de ansatte sammen med politiet hjalp gjestene ut. På grunn av kulden, fikk Binner politiets tillatelse til at gjestene kunne gå inn igjen og hente jakkene sine etter et kvarters tid.

I 02.15-tiden var lokalet så godt utluftet at gjestene kunne returnere, ifølge den daglige lederen.

Da var det et kvarter igjen av serveringstiden for utestedet, som stenger klokken 03.

– Vi fikk ødelagt avslutningen på kvelden. Det var skikkelig irriterende, for det var en god kveld, med god stemning og mye folk, sier Binner.

Frode Binner, Downstairs

UTLOVER DUSØR: Frode Binner, daglig leder på Downstairs, på dansegulvet der tåregassen skal ha blitt utløst.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Utlover 10.000 kroner i dusør

Politiet har så langt ikke pågrepet noen etter hendelsen, og operasjonsleder Hans-Eirik Thue sier han tror det blir vanskelig å finne de skyldige. Binner forteller imidlertid at en dørvakt fikk utpekt tre unge menn av andre gjester, som mistenkte at det var dem som sto bak gassbruken.

– De nektet for det, men de satt på uteserveringen og lo mens lokalet var evakuert og andre måtte ha hjelp av ambulansefolkene. Det er folk jeg ikke har sett på Downstairs før, og jeg kommer til å ha et spesielt øye til dem fremover, sier Binner.

Den daglige lederen anslår at utestedet tapte 5000 kroner på hendelsen. Nå utlover han en dusør på det dobbelte for å få tak i dem som utløste tåregassen.

– Dusøren går til dem som kan komme med konkrete opplysninger til politiet som gjør at vi kan få fatt i dem som gjorde dette, sier Binner.

Han forteller at de ansatte og politiet undersøkte dansegulvet mens lokalet var evakuert, uten å finne noe. Binner mener det er vanskelig for utesteder å gardere seg mot slike hendelser.

– Vi sjekker jo bager, vesker og poser, men vi kan jo liksom ikke kroppsvisitere alle som går inn. Hvis dette gjentar seg, blir vi nødt til å finne på et eller annet, men vi får bare håpe dette er en engangshendelse, sier han.

Downstairs evakuert

UBEHAGELIG: – Hele lokalet ble evakuert. Politifolkene som gikk inn, merket godt at det var ubehagelig å være der inne, sier politiets operasjonsleder Hans-Eirik Thue.

Foto: Bergen foto og media