Hopp til innhold

– De bruker fascistiske metoder

Voldelige aksjoner mot høyreekstreme kan virke mot sin hensikt, mener eksperter på politisk vold. – Borgervern har ingen plass i demokratiet, sier Antirasistisk senter.

Antifascistisk aksjon

POLITISK VOLD: – Det er ikke en form for selvforsvar. Det er direkte angrep. Baktanken er å vise dem at når de viser trynet sitt på gaten så vil man reagere på det. Veldig resolutt og veldig voldsomt, sa antifascisten «Otto» til NRK.no i går.

Foto: Andreas Grimsæth / NRK

I går skrev NRK.no om Antifascistisk aksjon (AFA) som truer med å bruke vold mot nynazister og anti-islamister.

Aktivisten «Otto» fortalte at militante lokale grupper vil gi meningsmotstandere «grisejuling» for å skremme dem fra å ytre sine meninger i byene.

– Det er egentlig fascistiske metoder de bruker. I et demokrati løser vi konflikter via dialog, og ikke via vold. Det motsatte fører til redsel, vold og at dette konflikten eskalerer, forteller Ragnhild Bjørnbekk, forsker ved Politihøgskolen.

– Vold kan gi opplevelse av martyrer

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

UTBREDT: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk forteller at sammenstøt og vold mellom antifascister og høyreekstreme grupper er vanlig blant annet i Danmark og England.

Foto: Ketil Kern / NRK
Rune Berglund Steen

VOLD FRA BEGGE FLØYER: Nordfront har bakgrunn i voldelige nynazistiske grupperinger, spesielt i Sverige, forteller Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter.

Foto: Sana El Morabit

Voldsforskeren får støtte fra Antirasistisk senter som mener at folk ikke kan ta loven i egne hender slik AFA gjør.

– Bruk av vold er åpenbart en uakseptabel tilnærming. Borgervern har ingen plass i et demokrati, hvor vi har et politi og et rettsvesen som både har ansvaret for og evnen til å følge med på høyreekstreme utgrupper, sier Rune Berglund Steen.

– Det er selvsagt også en svært risikabel taktikk, som lett kan eskalere situasjonen. Volden kan like lett fungere som en inspirasjon for høyreekstreme grupper til selv å bli mer voldelige, og kan blant annet gi dem opplevelsen av å være martyrer.

– Viktig å belyse politisk vold

Antifascistisk aksjon oppstod i Tyskland på 1930-tallet. I Norge har gruppene de siste tiårene overvåket, demonstrert mot og gått til angrep på blant annet nynazister.

Likevel har de fått langt mindre oppmerksomhet i media enn sine mer lederstyrte fiender på høyresida.

– Politisk vold er et veldig aktuelt tema. Å belyse og debattere politisk vold er viktig i utviklinga av demokratiet, sier voldsforsker Ragnhild Bjørbekk som for tiden er på en konfefanse i Luxemburg hvor dette diskuteres.

– Kan ikke rettferdigjøre vold

Defence league

MODERORGANISASJON: Norwegian Defence League er modellert etter gatepøblene i English Defence League, sier Rune Steen Berglund i Antirasistisk senter.

Også mange av NRK.no sine lesere har reagert på AFA og «Otto» sin argumentasjon.

«Er ikke dette litt i stil med Breivik da? Han brukte vold mot de han mente var farlig. Hva er det egentlig som gir en venstreekstrem rett til å bruke vold mot meningsmotstandere», spør en leser på epost.

«Uansett hvor uenig man er i SIAN, NDL og andres agenda rettferdiggjør det ikke voldsbruk», skriver en annen leser.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Skjer stadig i andre land

«Otto» og andre militante antifascister mener nynazistiske Nordfront og anti-islamske Norwegian Defence League kan bli voldelige om de ikke skremmes til taushet.

– Det er stadig den type aksjoner, spesielt i Danmark og England. Dette er grupper i et hatforhold til hverandre som bruker trusler og vold for å fjerne hverandre, sier Bjørnbekk.

Pågrepet etter slåssing Trondheim

PÅGREPET I TRONDHEIM: 23 uniformerte svenske nynazister ble pågrepet etter å ha marsjert gjennom Trondheim i april i år. En motdemonstrant ble lettere skadet i sammenstøt.

Foto: Sundgård Media
Demonstrasjon i Århus

ANGREPET: Norske anti-islamister deltok på demonstrasjoner i Århus i mars i år og opplevde at demonstranter ble angrepet av voldelige antifascister.

Foto: Øyvind Rønning Nyborg / NRK

Da svenske og norske medlemmer av Nordfront marsjerte gjennom Trondheims gater i april i år endte det med et voldelige sammenstøt med motdemonstranter. Under en anti-islamsk demonstrasjon i Stavanger i juni holdt politiet motdemonstrantene på avstand for å hindre slåsskamp.

– Snakket om å henrette Regjeringen

Antirasistisk senter overvåker de høyreekstreme gruppene og bekrefter at de kan ha potensiale til å bli voldelige.

– At Norwegian Defence League er modellert etter gatepøblene i English Defence League, gir grunn til å følge med. Håvard Krane, daværende ordførerkandidat for Demokratene, var på et møte i SIAN da han snakket om å henrette regjeringskollegiet, forteller Berglund Steen i Antirasistisk senter.

Selv sier Norwegian Defence League at de kun bruker ordets makt og ikke tillater voldelige personer å bli medlemmer hos seg.

– Nordfront er derimot i en annen kategori. De har bakgrunn i voldelige nynazistiske grupperinger spesielt i Sverige, og den svenske lederen har sittet fengslet for drap, forteller Berglund Steen.

NRK.no har vært i epostkontakt med Nordfront flere ganger i juni og juli, men har ikke fått et intervju med ledelsen i den norske greinen av organisasjonen.

Anti-islamske organisasjoner som Norwegian Defence League gjør at aktiviteten i de militante antifascistiske gruppene i Norge øker. «Otto» vil bruke vold for å holde anti-islamister og nynazister borte fra Bergen sentrum.

«Otto» gjør det utrygt å være nynazist