– Bløffet Brann i millionunderslag

Ved hjelp av fiktive fakturaer svindlet en mellomleder i Bergen kommune til seg flere millioner kroner. Penger Sportsklubben Brann betale til kommunen gikk rett i lommen til den siktede.

Brann stadion gressmatten

SVINDLET KOMMUNEN: Bergen kommune har avdekket at en ansatt har stått bak omfattende økonomisk underslag. Ifølge Bergens Tidende er Sportsklubben Brann en av dem som har blitt lurt til å betale store summer.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

En tidligere mellomleder i Bergen kommune ble i går anmeldt for å ha underslått flere millioner fra kommune og deretter ha spilt vekk pengene.

Underslaget skal blant annet ha skjedd ved hjelp av fiktive fakturaer.

– Lurte Brann

Den siktede mannen skal ha hatt en mellomlederstilling på administrativt nivå i Bergen kommune og underslaget skal ha pågått over en periode på om lag ti år.

Ifølge Bergens Tidende er Sportsklubben Brann en av dem som har blitt lurt til å betale store summer. SK Brann ble fakturert for flere hundre tusen, men pengene skal ha gått rett i kontoen til den siktede mellomlederen, skriver avisen.

Lurte kommunen over ti år

Harald Schjelderup

OPPOSISJONEN REAGERER: Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret i Bergen, Harald Schjelderup, er overrasket over at svindelen kunne pågå i flere år.

Foto: NRK

Det skal være snakk om underslag for flere millioner kroner, og det hele skal ha pågått over en periode på ti år.

Opposisjonen spør hvordan dette kunne pågå i ti år. Arbeiderpartiets gruppeleder i bystyret i Bergen, Harald Schjelderup, sier at dette er veldig urovekkende.

– Det gir oss en grunn til å stille noen kritiske spørsmål til byrådet, sier han.

Han spør om det er like dårlig kontrollrutiner også i andre etater, sier Schjelderup.

– Hvis dette kan skje i en etat i Bergen kommune, er det da like dårlig kontrollrutine i andre deler av kommunen, slik at dette kan skje andre steder?, spør han.

Det er omtrent 16.000 ansatte i Bergen kommune.

– Selv om Bergen kommune er en stor organisasjon med mange etater så er det alvorlig hvis dette kunne pågå i ti år uten at det ble avdekket, sier han til NRK.

Skal bedre rutinene

Svindelen ble avdekket gjennom interne kontroller i kommunen skal kommunen gå gjennom interne rutiner. Bergen kommune har ikke svar på hvordan et så omfattende underslag kunne skje over så lang tid.

– Det er det vi jobber med å komme til bunns i. Nå må vi gå gjennom rutinene våre og bringe på det rene hva som har gått galt, slik at dette ikke kan skje igjen, sier informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune.

Samarbeider med politiet

Advokat Kai Inge Gavle

– HAR DET TUNGT: Den siktede er sterkt preget selv, sier mannens forsvarer.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Den underslagssiktede mannen blir ikke begjært varetektsfengslet og samarbeider med politiet for å belyse saken, sier advokat Kai Inge Gavle.

Mannens forsvarer sier at familie, venner og kolleger av den siktede har reagert med sjokk etter avsløringen.

– Min klient er sterkt preget selv også. Verken han eller familien har det så bra akkurat nå, sier Kai Inge Gavle til NRK.

Denne typen lovbrudd har en strafferamme på inntil seks års fengsel.