– Å kaste en katt ut av et bilvindu i høy fart er helt grotesk

Midt i morgenrushet opplevde Linda Steffensen sitt verste mareritt: En kattunge kom flygende mot bilen hennes i 70-sonen. – Den må ha blitt kastet ut av et bilvindu, sier hun.

Skadet katt

MÅTTE AVLIVES: – På Anicura forsøkte de å sette inn dren, men katten tålte ikke behandlingen. Så katten ble avlivet i nødhjelp, forteller Linda Steffensen.

Foto: Ane Øvregaard, Anicura Askøy

– Dette er det verste jeg har opplevd, sier Linda Steffensen fra Askøy utenfor Bergen. Mandag morgen like før klokken åtte, var hun på vei til jobb som dyrepleier på Fana Dyreklinikk:

På vei gjennom Olsviktunnelen, der fartsgrensen er 70 km/t, ser hun en katt som kommer flygende mot bilen hennes.

Linda bråbremser og svinger unna, og ser katten bli slengt mellom bilene i morgenrushet. Ute av tunnelen, svinger hun av veien, snur og kjører tilbake. Hun tar med seg et pledd og finner katten i veikanten, inni tunnelen.

Katt

GLAD I DYR: Dyrepleier Linda Steffensen har hatt en tung dag etter å ha plukket opp en kattunge i veikanten. De to kattene på bildet er friske.

Foto: Fana Dyreklinikk

– Katten var livredd

– Jeg oppdaget at katten fortsatt var i live. Den lå med øynene åpne og så på bilene, og hadde åpenbart fått sjokk. Hun var livredd da jeg kom for å hente henne, forteller Steffensen.

Les også: Stadig flere hjemløse katter

Etter en rask sjekk kunne hun konstatere at den 7-8 måneder gamle hunnkatten ikke hadde ytre skader.

– Men hun pustet veldig tungt, forteller hun. Steffensen kjørte tilbake til Askøy, til nærmeste dyreklinikk.

– På Anicura Askøy gikk de i gang med undersøkelser med én gang, blant annet tok de røntgenbilder. De viste at den ene lungen var kollapset. De forsøkte å sette inn dren, men hun tålte ikke behandlingen. Så katten ble avlivet i nødhjelp, forteller Steffensen.

– Helt grotesk

Hun sier at katten, som var en grå, langhåret hunnkatt ikke var chippet.

– Vi ser det hver sommer på dyreklinikken. Vi får inn hjemløse katter som er syke og skadet fordi folk har kvittet seg med dem. Men dette er det verste jeg har opplevd, sier hun.

– Å kaste en katt ut av et bilvindu i høy fart er helt grotesk. Jeg forstår ikke at folk kan ha så lite empati. Dette var en traumatisk opplevelse. Jeg har grått veldig mye i dag, sier dyrepleieren.

Les også: Rekordmange hjemløse katter i sommer

Hennes klare oppfordring til katteeiere: Sterilisér katten.

– Hunnkatter kan bli drektige allerede fra fire måneders alder, og p-piller er ikke hundre prosent sikkert. Derfor anbefales sterilisering, sier hun.

Anmelder hendelsen

Hun minner også om folks plikt til å hjelpe dyr som lider.

– I henhold til dyrevernloven har man plikt til å hjelpe et sykt eller hjemløst dyr. Jeg tror mange kvier seg, fordi de er redde for å bli sittende med veterinærregningen. Men Mattilsynet dekker utgifter til nødhjelp, opplyser hun.

Tirsdag anmelder Linda Steffensen forholdet til politiet på Askøy.

– Dette er et alvorlig lovbrudd som vi vil prioritere. Vi er helt avhengig av tips fra publikum i slike saker, sier etterforskningsleder Espen Sjøflot til BA.