– «Cybersex» var levebrødet deres – jeg truet aldri de filippinske barna

BERGEN TINGRETT (NRK): 66-åringen, som er tiltalt for grove seksuelle nettovergrep mot barn på Filippinene, nekter for at han truet barna. – Dette var deres levebrød. De hadde gjort det uansett.

Bergen tingrett

Mandag forklarte den overgrepstiltalte 66-åringen fra Austevoll seg i Bergen tingrett. Han nekter for å ha beordret de filippinske barna, men innrømmet at han ga instruksjoner.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Mandag startet den omfattende overgrepssaken mot austevollingen, som har sittet i varetekt siden i fjor sommer, i Bergen tingrett.

Ifølge tiltalen skal den uføretrygdede mannen ha forgrepet seg på 62 barn – av dem 20 filippinske. Da rettssaken ble innledet, erkjente han delvis straffskyld for noen av forholdene, men avviste de mest alvorlige punktene i tiltalen.

– Barna gjorde det frivillig

Han mener aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevik, tar feil når hun hevder at han beordret de filippinske barna til å begå overgrep på seg selv eller med hverandre. Han avviser også at han truet familien, som solgte barna sine og andre nabobarn, med å stanse overføringen av penger.

Austevollingen erkjenner likevel at han ga instrukser om hva barna skulle gjøre, og mener at barna, noen av dem svært unge, utførte de seksuelle handlingene frivillig for å tjene penger.

For hver film ungene spilte inn, betale nordmannen ca. 120 kroner.

I sommer kunne NRK fortelle historien til det eldste barnet i huset hvor austevollingen bestilte overgrep fra. 16 år gamle «Maria» var den som oftest hadde kontakt med den tiltalte på Skype. Hun tok imot hans instruksjoner og fikk de mindre barna til å gjøre utføre det som ble bestilt.

Minst 50 ganger sendte nordmannen penger til Filippinene. I retur fikk han se små barn utføre seksuelle handlinger på seg selv og hverandre på internett.

Hjemme hos den filippinske familien fant politiet et bilde av mannen i glass og ramme. I april ble et filippinsk par pågrepet for å ha solgt direktesendte overgrep av barn fra huset utenfor Manila. Seks barn ble reddet ut.

– Ga meg et kick

Under 66-åringens forklaring ville Marit Bakkevik vite hvorfor austevollingen bestilte direktesendte overgrep fra Filippinene, og hvorfor han gjorde opptak av filmene.

Han svarte at han ville dele filmene med unge jenter han møtte på chattestedet Moviestarplanet - et nettsted som retter seg mot barn.

66-åringen forklarte videre at han hadde opprettet en falsk profil som en ung gutt på nettsiden, og at han ville dele videoer som «passet med profilen hans».

– Målet var ikke å se, men å bli sett, sa mannen. Han hevdet at han ikke hadde noe interesse av å se filmene fra Filippinene, men at han ønsket å dele dem med andre.

«Jeg fikk et kick av å se reaksjonene til jentene da de så filmene»

Overgrepstiltalt 66-åring

Overførte fast sum

Gisle Didriksen

Forsvarer Gisle Didriksen sier 66-åringen ikke planla overgrep mot barna da han først tok kontakt med dem. Han ønsket å hjelpe familien med penger til mat og bolig.

Foto: Jon Bolstad / NRK

I sommer kunne NRK fortelle at mannen hadde overført store pengesummer over en årrekke til en familie på Filippinene. Mannens forsvarer, advokat Gisle Didriksen, sier pengeoverføringene gikk med til å hjelpe familien.

– Han har bidratt med penger til skolegang og medisiner. Han har også bidratt med penger slik at de kunne starte en butikk. Pengene gikk til selvhjelp på sikt, sier Didriksen til NRK.

Forsvareren sier at 66-åringen kom i kontakt med familien for flere år siden, men at austevollingen overhodet ikke hadde noen tanker om å betale for overgrep i den innledende kontakten.

Underviste barna

Marit Bakkevig

Aktor Marit Bakkevik sier at det stemmer at den tiltalte har støttet familien økonomisk.

Foto: Jon Bolstad / NRK

I sin forklaring brukte mannen mye tid på fortelle om hvordan han hjalp familien. Han sa at det kostet ham lite å hjelpe i starten, og at pengene gikk med til å betale barnas skolegang.

– Det var veldig inspirerende å se hvordan de tok til seg kunnskap.

I en perioden underviste han barna i matte og engelsk da de bodde i Manila. Våren 2015 betalte han også for et hus utenfor Manila. Han overførte litt over 40.000 kroner som betaling for huset.

I april 2015 flyttet familien fra Manila til det nye huset.

Strafferamme på 20 år

Bakkevik sier at det stemmer at han har hjulpet familien økonomisk.

– Men han har betalt for filmene i tillegg, slik jeg oppfatter forklaringen hans, sier Bakkevik.

Hun mener mannens forklaring var som forventet, og er ikke overrasket over at han nekter for å ha beordret barna til å begå overgrep.

– Det er ikke veldig stor uenighet mellom oss. Det at han nekter for at han har beordret barna, mener Bakkevik har liten juridisk betydning. Han føler at vi karakteriserer det litt strengere enn vi burde, sier Bakkevik.

Strafferammen for det mannen er tiltalt for er 20 års fengsel. Tirsdag fortsetter 66-åringen med sin forklaring. Da er det ventet at han vil forklare seg om nettovergrepene av de norske jentene.