Hopp til innhold

– Jeg har også tenk på strålingen

Gerd Jacobsen fra Årdal mistet sønnen sin for tre år siden, da han døde av en hjernesvulst. Hun har lurt på om stråling i Kosovo kunne være årsaken til at han ble syk.

Gerd Jacobsen mistet sønnen sin for tre år siden, da han døde av en hjernesvulst. Nå lurer hun på om stråling i Kosovo kunne være årsaken til at han ble syk.

VIDEO: Mistet sønnen sin da han døde av hjernesvulst. Han har også tjenestegjort i Kosovo.

– I mai var han ikke mer. Da var han borte, forteller Gerd Jacobsen.

Sønnen Geir ble syk året etter at han kom hjem fra Kosovo. Etter flere år med kreft døde han i mai 2010.

Hans Bjarne jobbar til dagleg som dykkar

MELDTE FRA: NRK fortalte denne uken om Hans Bjarne som sendte uromeldinger til Forsvaret etter at han fikk en svulst på hjernen.

Strålemålar av typen Hans Bjarne brukte i Kosovo

Strålemåler: Forsvaret brukte 69 millioner på å kjøpe inn strålemålere til soldatene sine. Resultatene ble aldri lagret.

Foto: NRK/Privat
Dag Hjelle

INGEN SAMMENHENG: Dag Hjelle i Forsvarets sanitet sier det ikke er grunn til bekymring for en sammenheng mellom sykdomstilfellene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

NRK fortalte tirsdag historien om den tidligere FN-soldaten som fikk hjernesvulst , og Forsvaret som ikke lagret data fra strålemåleren han bar rundt halsen.

– Da jeg så hans historie på TV, gikk det veldig inn på meg. Jeg har også tenkt på stråling. Han der må jeg snakke med, forteller hun.

Snakket om strålingen

Flere tidligere FN-soldater har kontaktet NRK de siste dagene. Også de har fått påvist hjernesvulst etter endt tjeneste i utlandet. Fellesnevneren for dem alle er at de har tjenestegjort i Kosovo.

I bakken der lå utarmet uran fra NATO-bomber, et omstridt stoff som fagfolk mener kan være helseskadelig.

Da sønnen til Gerd var i Kosovo snakket han til henne om stråling.

– Han fortalte at han hadde sittet i en bunkers under jorden. Han nevnte at det sikkert var mye stråling der, siden de ikke engang kunne ha på telefonen der, forteller hun.

Les også: Meiner Forsvaret sitt byråkrati stoppar hjelp til veteranar

– Tenk at de ikke lagret dataene

Soldatene som tjenestegjorde i Kosovo ble utstyrt med dosimeter, strålemålere som skulle registrere om de ble utsatt for radioaktivitet. Men resultatene ble aldri lagret.

– Jeg trodde jo at de lagret målingene. Tenk at det ikke ble gjort. Da kan man begynne å lure, sier Gerd Jacobsen.

– Jeg tenker nå at sønnen min kanskje kunne ha vært reddet om han hadde hatt mer beskyttelse mot stråling, sier hun.

Les også: Eriksen Søreide: - Ei trist historie, men dessverre ikkje unik

– Man blir bekymret

En annen som har kontaktet NRK er «Roger». Han vil være anonym, fordi han er redd for konsekvensene dersom han står fram. Han fikk også en svulst i hodet etter endt utenlandsoppdrag i Kosovo.

– Jeg hadde en svulst i bakhodet. Den var godartet og vokste ikke, og derfor lot legen den være. Da den etter en stund begynte å verke, fjernet de den, forteller han.

Han tenkte ikke den gang at det kunne ha noen sammenheng med utenlandsoppholdet, men etter å hørt Hans Bjarne sin historie, tenker han annerledes. Han har fått enda en kul i hodet, og lurer nå på om den kan være farlig.

– Forsvaret burde sjekke opp bedre om det var en sammenheng, eller i hvert fall kunne hjelpe oss som sitter her ti år etter, og fortsatt har en kul i hodet, sier han.

– Ingen grunn til bekymring

Forsvaret slår fast at det ikke er gjort langtidsforskning på utarmet uran, men ser likevel ingen grunn til å se sykdomstilfellene i sammenheng.

– Slik som situasjonen er i dag har vi ingen indikasjon på at noen norske soldater var utsatt for stråling utover bakgrunnsnivå. På bakgrunn av det vi vet i dag, er det ingen grunn til å bekymre seg, sier fungerende sjef i Forsvarets sanitet, Dag Hjelle.

Les også: – Undersøkinga som kunne fortald kva utarma uran kan ha gjort med soldatane vart aldri utført