ATTRAKTIVE: Både perlene og perlemoren på innsiden av skjellene har blitt høstet i store mengder de siste hundre årene. Elvemuslingene har vært fredet siden 1993, men det blir likevel færre og færre vassdrag med levende musling i Norge.
Foto: NRKFÅ LEVENDE IGJEN: Levende elvemusling, som her i Figgjo-elva i Rogaland, er i ferd med å bli en sjeldenhet i Norge.
Foto: Bjørn Meidell-LarsenElvemuslingene kan bli to hundre år gamle og fantes en gang i svært mange sør-norske vassdrag. Under unionstiden med Danmark var de kongens eiendom.
Nå er de spesielle natur- og kulturskattene i ferd med å forsvinne. I Hordaland er halvparten av bestandene utryddet.
Myndighetene håper nye lover og regler skal gjøre vern av elvemuslingen til en større prioritet i framtida.
Redning ble gravferd
De siste levende elvemuslingene i Mjåtveitelva i Meland, nord for Bergen, skulle berges. Planen var å redde dem fra forurensing og gi dem luksusopphold på et spesialbygget hotell.
Redningsaksjonen ble ikke så vellyket for den truede arten som håpet. Vadinga i elva endte i stedet opp som en gravferd der fem hundre døde elvemuslinger ble plukket opp.
Ikke en eneste levende elvemusling ble funnet. Nå synker håpet om å få arten til å overleve i norsk natur.
Mindre fisk gir mindre musling
De siste tiårene har 95 prosent av bestandene av elvemusling i Europa forsvunnet. Det antas at Norge har rundt halvparten av elvemuslingene i Europa.
De gamle skjellene har vært ettertraktet for sine perler og som perlemor til smykker i mange hundre år. Sammen med at det er mindre laks og ørret i elvene, og mer forurensing, gjør det at skattene i elvene er i ferd med å forsvinne.