Hopp til innhold

65 døde i byggebransjen på seks år

Bygg og anlegg har hatt i snitt over ti dødelige arbeidsulykker hvert år. – Dette er en trend vi må snu, vedgår Byggenæringens Landsforbund.

Ulykke i Minnesund

PÅKJØRT OG DREPT: Bjørn Otto Rønning døde da han ble påkjørt og drept under byggingen av Ulvintunnelen i 2013. I går ble kollegaen som kjørte på ham, frifunnet i retten.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Ektemannen til Anne Bogsnes, Bjørn Otto Rønning, ble rygget over og drept i en ulykke i Ulvintunnelen på Eidsvoll i 2013.

62-åringen stod 200 meter inne i tunnelen, da han ble påkjørt av en ryggende lastebil. Senere konkluderte Arbeidstilsynet med at sikkerheten hadde vært for dårlig.

Han er bare en av mange som har mistet livet på en byggeplass de siste årene. Siden 2009 har 65 mennesker mistet livet i ulykker i bygg og anlegg, viser nye tall.

Som NRK fortalte forrige uke, var seks av 31 dødsfall i arbeidslivet i fjor, i byggebransjen.

Vi kan ikke leve med et så høyt tall

Jon Sandnes / Administrerende direktør i Byggenæringens landsforening

Et uhell

I går kom dommen som frikjente kollegaen som kjørte ned Rønning for uaktsomt drap. Bogsnes ønsker seg strengere konsekvenser etter slike uhell.

– Tallet på omkomme i arbeidsulykker er for høyt, og det sier noe om at det burde gjøres noe. Det burde gis strengere straffer til arbeidsgivere etter ulykker, sier Bogsnes.

Arbeidsulykke02

Ektemannen til Anne Bogsnes omkom i en anleggsulykke.

Foto: NRK

Tingretten på Øvre Romerike mente ryggeulykken var et uhell. Det er uvisst om påtalemyndigheten kommer til å anke saken.

– Jeg mener dommen er riktig. Sjåføren har ikke brutt veitrafikkloven på uaktsomt drap, sier forsvareren. Han er ikke glad, men syns det er godt å være ferdig med en tung prosess, Jørund Lægland.

Får ikke streng straff

Advokat og tidligere politijurist Per Kristian Haaland har mange års erfaring med ulykker innenfor byggebransjen. Han mener byggebransjen har mye å lære av offshore når det kommer til HMS.

– Det største problemet i bygg og anlegg er at man gjør for lite risikovurderinger over det som kan gå gale på en anleggsplass. I offshore er man flinkere med å lage analyser på dette, sier Haaland.

COSL Innovator

ENESTE DØDSFALL: Mannen som ble drept av en kjempebølge på riggen COSL Innovator i romjulen, er den eneste omkomne offshore de siste seks årene.

Foto: Lars Christian Wallace / NRK

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, mener det er et tall man ikke kan leve med.

– For dårlig risikovurdering er et område vi selv har pekt på. Vi må bli flinkere til å jobbe med helse, miljø og sikkerhet i hvert enkelt prosjekt. Det er også helt nødvendig å ha kompetanse og forståelse for arbeidet som skal gjøres, sier Sandnes.

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggnæringens landsforening

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggnæringens landsforening sier de jobber med en null visjon.

Foto: BNL

Byggenæringen vedgår at det går tregt

Han erkjenner at de kan gjøre mer for å komme ut av trenden.

– Det er riktig at vi har mye å lære av offshorevirksomheten, men jeg tror også vi skal ta med at denne virksomheten har et helt annet kostnadsbilde, sier han.

Les også: Dette er de farligste yrkene