Hopp til innhold

Tiltales for brutale drap på 2000 mennesker i Rwanda

En 47-åring bosatt i Bergen knyttes til flere brutale angrep under folkemordet i Rwanda. Her skal han deltatt i og beordret drap på rundt 2000 mennesker på flukt.

Folkemordet i Rwanda

FOLKEMORD: Mellom en halv million og en million mennesker ble drept under folkemordet i Rwanda. Norske påtalemyndigheter mener en mann bosatt i Bergen beordret og deltok i massakrene.

Foto: REBECCA BLACKWELL / AP

Den 47 år gamle mannen har i mange år bodd og jobbet som renholder i Bergen, og ble i går tiltalt for deltakelse i folkemordet i Rwanda.

– Transporterte drapsmenn

Nå er detaljene i tiltalen klar. Der kommer det frem at norske påtalemyndigheter vil dømme mannen for flere tusen drap under folkemordet i Rwanda i 1994.

Med tiltalen kommer det også for første gang frem akkurat hvilken rolle norske og rwandiske myndigheter mener mannen hadde under folkemordet.

I tiltalen står det at 47-åringen har medvirket til drap på rundt 2000 mennesker i løpet av noen uker våren 1994.

– Han deltok på møter hvor det ble planlagt drap, og/eller beordret drap gjennomført. Videre deltok han i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn og fordrevne personer til steder hvor de ble drept, heter det i tiltalen i Oslo tingrett.

Mellom 500.000 og en million mennesker ble drept under folkemordet i Rwanda, av dem mange kvinner, barn og eldre.

Kom til Norge og Bergen i 2001

De siste elleve årene har 47-åringen vært bosatt med sin familie i Bergen. I Norge har han jobbet som renholder og levd i skjul i årevis helt frem til han ble siktet og arrestert i mai 2011.

Den siktede og hans tolk i Bergen tingrett

FENGSLET I FJOR: Den tiltalte og hans tolk under fengslingsmøte i Bergen i mai 2011.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Mannen beskrives som en motivator, leder og profilert medlem av militsen og ansvarlig for mye av det som skjedde da tusenvis av tutsier ble beordret drept. Tiltalen knytter 47-åringen til flere hendelser som skjedde i løpet av tre uker i april 1994 i Kibungo-distriktet.

Her skal han ha stilt sin egen bil til disposisjon for transport av drapsmenn, og skal ha vært til stede under flere drap.

– Han styrket drapsmennenes motivasjon til å ta liv ved sin tilstedeværelse, står det i tiltalen.

– Slaktet mennesker på flukt

Ifølge norske påtalemyndigheter var han med på et spesielt brutalt angrep en torsdag i april for 18 år siden. Politiet, militsen, militæret og sivile angrep et kommunehus i byen Birenga, der et stort antall mennesker hadde søkt tilflukt.

Her skal de drept rundt 1000 mennesker med skytevåpen, håndgranater og macheter. Drapene skal ha startet på ettermiddagen og pågått i flere timer.

Ifølge tiltalen var 47-åringen med på et tilsvarende angrep dagen etter, denne gang mot et område tilhørende den katolske kirke. Også her ble rundt 1000 mennesker som hadde søkt tilflukt drept i et flere timers langt angrep.

Et tredje punkt i tiltalen gjelder et sykehus der der flere hadde søkt tilflukt. Flere ganger, i en periode på over tre uker, hentet militsen personer på sykehuset. Totalt 40 personer ble hentet fra sykehuset og drept på en mursteinsfabrikk i nærheten, og 47-åringen skal ha vært med på også dette.

Første sak i Norge

Mannen er tiltalt for å medvirket til drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er første gang en slik sak havner i retten i Norge.

En spesialenhet i Kripos startet etterforskning av mannen i 2007, etter oppfordring fra den rwandiske statsadvokaten.

Som en del av etterforskningen har Kripos reist flere ganger til Rwanda, og avhørt over 100 vitner, overlevende og tidligere mililsmedlemmer.

Da mannen ble arrestert knyttet siktelsen ham til drap på 70.000 mennesker. I tiltalen er dette nedjustert til å gjelde rundt 2000 drap, og knyttet til tre spesifikke angrep og massedrap i løpet av noen ukers tid.

Rettssaken skal etter planen starte 25. september. Mannens advokat, Harald Stabell, vil foreløpig ikke uttale seg om tiltalen.