Hopp til innhold

Noen glemmer aldri «den glemte oljeulykken»

I dag er det 40 år siden den første store dødsulykken i norsk oljehistorie. Samme dag åpner havari-selskapet et nytt oljefelt.

Deep Sea Driller

40 ÅR SIDEN: Deep Sea Driller-forliset i 1976 var den første store ulykken på norsk sokkel, men er ikke tatt med i oversikter over oljeulykker. Seks mann ble skylt på sjøen og druknet da mannskapet måtte i livbåtene.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Seks mann omkom da boreriggen Deep Sea Driller forliste ved Fedje. Tragedien natt til 1. mars 1976 har vært som visket ut av oljehistorien.

Tirsdag var det fire tiår siden forliset. På minnedagen kunngjorde Odfjell Drilling oppstarten av et nytt milliardprosjekt på Johan Svedrup-feltet.

Deep Sea Driller

KRITISK SØKELYS: Aftenbladet satte kritisk blikk på ulykken der seks mann omkom.

Foto: NRK arkiv

Flere pårørende NRK har snakket med kjenner fremdeles på dagen som spesiell, 40 år etter ulykken.

– Deep Sea Driller har på mange måter ødelagt mitt liv. Shame on Odfjell Drilling, de har ikke vært flinke med oppfølging, sier etterlatte Jane Petterson til NRK.

Faren hennes var en dem som omkom på Deep Sea Driller. Han ble skylt på havet og ble aldri funnet. Jane var bare ti år da ulykken skjedde.

Deep Sea Driller

MISTET FAREN SIN: Jane Petterson var bare ti år da faren hennes ble skylt på havet og forsvant. Hun er fortsatt bitter på rederiet.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Gallionsfigur

Deep Sea Driller var en to år gammel og tilsynelatende strålende rigg. Den skulle være beviset på at norske verft ikke sto tilbake for noe i den gryende oljevirksomheten på norsk sokkel. At riggen ikke var særlig manøvrerbar i urent farvann med orkanen hylende i boretårnet, var aldri noe tema.

Den skulle flyttes rundt på feltene og gjennombore havbunnen, slik at Norges sortflytende velstand kunne strømme opp.

Dette er en merkedag for Odfjell Drilling, både fordi vi starter ny aktivitet som peker inn i fremtiden. Men også for at vi stopper opp og minnes ulykken på Fedje.

Gisle Johanson, Odfjell Drilling
Deep Sea Driller

TAUES I LAND: Deep Sea Driller slepes mot land etter ulykken.

Foto: NRK arkiv

Livbåt kantret

Under forflytning under svært dårlig vær skjedde ulykken. Mannskapet på 50 reddet seg om bord i en overbygd livbåt, som ikke kunne manøvreres sikkert innenfra. Sju menn måtte derfor sitte på livbåtdekket. Seks av mannskapet ble tatt av en brottsjø, blant dem kapteinen.

– Natt til 1. mars er like smertefull hvert år. Du blir aldri ferdig med det. Den dag i dag kan jeg drømme at far blir slått i hodet når de går rundt med livbåten, mister hukommelsen og lever uvitende et annet sted, sier Petterson.

Hun legger til at selv om havet har tatt fra henne det kjæreste hun hadde, er det også noe beroligende med havet.

Deep Sea Driller

FORKLARER: Kommunikasjonsdirektør Gisle Johanson i Odfjell Drilling.

Foto: Gisle Johanson / NRK

Første store oljeulykke

Deep Sea Driller var den første store ulykken på norsk sokkel, men er ikke tatt med i oversikter over oljeulykker.

Flere høytstående personer har i ettertid kritisert ulykkesgranskingen som mangelfull.

Rederiet på sin side mener det er viktig å markere både det tragiske og det hyggelige.

– Dette er en merkedag for Odfjell Drilling, både fordi vi starter ny aktivitet som peker inn i fremtiden. Men også for at vi stopper opp og minnes ulykken på Fedje, sier kommunikasjonsdirektør Gisle Johanson i Odfjell Drilling.

Selskapet understreker at mye har skjedd på 40 år og mener de i dag vil være mye flinkere til å følge opp personell dersom de skulle bli involvert i en ulykke.

Selskapet la ned krans på minnesmerket på Fedje i dag, men Jane Petterson var ikke invitert.

LES OGSÅ: -Dårlig oppfølging av pårørende

LES OGSÅ: Ny «Deep Sea Driller» gransking