Hopp til innhold

350 år siden blodige «Slaget på Vågen»

Fortsatt sitter det en kanonkule i domkirkeveggen i Bergen etter kampen der 650 mennesker ble drept.

Slaget på Vågen
Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Visste du at Nederland vant et verdenshistorisk sjøslag midt i Bergen havn for nøyaktig 350 år siden?

Sjøslaget mellom engelske og nederlandske skip var en verdenshistorisk begivenhet. Duellen ble utkjempet i august 1665, og er eneste gang Bergenhus festning har vært i strid.

– Ja, det er eneste gang festningen har vært i denne type kamp. Skal vi tro på historikerne var dette en begivenhet i verdenssammenheng, og storpolitikk på høyt plan, sier kommandant på Bergenhus festning, Åsmund Andersen til NRK.

De nederlandske skipene var lastet med enorme verdier tilsvarende mange titalls statsbudsjetter på den tiden. Engelskmennene ønsket å kapre disse.

Åsmund Andersen, kommandant

Stor begivenhet i Bergen

Søndag morgen 2. august 2015, på dagen 350 år senere, ble begivenheten markert med salutt fra festningen.

Hele helgen markerer Bergen «Slaget på Vågen». I den forbindelse har Bergens Sjøfartsmuseum, i samarbeid med en rekke institusjoner og lokale ildsjeler, satt opp utstillinger i egne lokaler og på Bergenhus.

Kommandant på Bergenhus festning, Åsmund Andersen, peker og forteller hvordan det voldsomme slaget på Vågen gikk for seg for nøyaktig 350 år siden.

GJENFORTELLING: Hør kommandant Åsmund Andersen gjenfortelle dramaet som skjedde bak ham 2. august 1665.

Vrakgodset fløt

Vi befinner oss i toppen av Rosenkrantztårnet. Kommandant Andersen peker og forteller hvordan det voldsomme slaget på Vågen foregikk i havnebassenget rett nedenfor oss for nøyaktig 350 år siden.

På noen timer ble Vågen i Bergen fylt opp av vrakgods og døde. På havets bunn havnet både kanoner, kanonkuler og båtvrak.

17 nordmenn, deriblant ti sivile, 123 nederlendere og anslagsvis 500 engelskmenn døde.

Kanonkule i veggen på Domkirken i Bergen

BOM FAST: Kanonkulen sitter fortsatt i veggen på Domkirken i Bergen som minne etter slaget i 1665.

Foto: NRK
Domkirken i Bergen

BLE TRUFFET: Domkirken ligger i Vågsbunnen, én kilometer unna Bergenhus festning. Kanonkulen sitter i veggen til venstre for det store vinduet, rett over inngangen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Kule i domkirkeveggen

– Engelskmennene hadde stilt inn kanonen sine mot festningen, men det blåste vind imot slik at båtene vippet bakover, og skuddene fløy for høyt og traff bygningene bak oss, forteller Andersen.

En av kanonkulene traff Bergen domkirke i Vågsbunnen, som ligger én kilometer lenger sør.

– Og der står kulen fortsatt!

Kulen boret seg godt inn i den myke klebersteinen, og viser hvilken slagkraft skytes hadde. Kulen er ett av få synlige minner fra sjøslaget for 350 år siden.

Søkklastet med verdisaker

Her er kortversjonen av det som skjedde i 1665:

En flåte på seksti nederlandske skip, deriblant ti skip fra Det nederlandske Ostindiske kompani med svært verdifull last, søkte tilflukt i Bergens nøytrale havn. De ble jaget av engelske krigsskip og dro til Bergen, som var en nøytral havn.

Hollenderne anså dette som tryggeste stedet de kunne stoppe på vei hjem. Både Nordsjøen og Den engelske kanal var for farlig.

Skipene var fylt til randen av krydder, rubiner, diamanter, silke, perler, porselen og ibenholt. Verdien er blitt anslått til mellom 50 og 60 millioner riksdaler.

– Vi snakker om enorme verdier tilsvarende mange titalls statsbudsjetter på den tiden. Engelskmennene ønsket å kapre dette, forteller Andersen.

Kanon på Bergenhus festning

KANON: Det var tilsvarende kanoner som dette man brukte under slaget. Bergenhus festning var bestykket med 120 stykker.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Flyktet

England og De forente Nederlandene var på den tiden i krig med hverandre i den såkalte andre anglo-nederlandske krig. Fredrik III, konge av Danmark-Norge, var usikker på hvilket land han skulle støtte. Han inngikk i hemmelighet en avtale med engelskmennene om å dele byttet om man angrep skipene.

Kongens avgjørelse kom for sent fram til Bergen, og da engelskmennene gikk til angrep med 30 skip ledet av Sir Thomas Teddiman satte garnisonen på Bergenhus seg kraftig til motverge.

Kampen ble kort og blodig, og engelskmennene måtte trekke seg tilbake med store tap. Det blir anslått at angriperne mistet mellom 500 og 700 mann.

– Siden kommandanten på Bergenhus ikke hadde mottatt denne ordren hadde han ikke annet å gjøre enn å slå tilbake mot engelskmennene og åpnet ild fra festningen, som i høyeste grad var operativ for å beskytte byen og havnen, sier kommandant Åsmund Andersen.

Fra festning til turistattraksjon

Til sammen rådet bergenserne over 20 bronsekanoner og 105 jernkanoner. Disse var plassert på til sammen 19 kanonbatterier, fire på Sverresborg, tolv på bergenshus og tre på Nordnes.

Bergenhus forsvarte havnens nøytralitet. Kampen ble kort og blodig, og engelskmennene måtte trekke seg tilbake med store tap. Det blir anslått at angriperne mistet mellom 500 og 700 mann.

– I dag er festningens rolle i stor grad utspilt. Nå tar vi vare på historien og de militære tradisjonene, selv om det fortsatt befinner seg militære styrker på festningen. Titalls tusen turister besøker oss hvert år, avslutter Åsmund Andersen.

Bergenfest 2012

FESTOMRÅDE: I dag er Bergenhus festning kanskje mest kjent for sine konserter med internasjonale stjerner. Her fra Bergenfest.

Foto: Jarle Hovda Moe