Hopp til innhold

30 år siden verdens første SMS. Fortsatt sender vi flere milliarder tekstmeldinger årlig

I desember 1992 tikket verdens første tekstmelding inn på en mobiltelefon i Storbritannia. Siden revolusjonerte tekstmeldingen (30) måten vi kommuniserte på.

MOBIL

POPULÆR: Tekstmeldingen er ikke død, selv om den får konkurranse av Snapchat, Messenger og andre chattetjenester. Årlig sendes flere milliarder SMS-er i Norge den dag i dag. Bildet av denne mobilen er knipset i 2002.

Foto: Erlend Aas / NTB

«Merry Christmas». Ordene lyste opp fra en mobiltelefon i Storbritannia 3. desember 1992.

– Det var starten på et eventyr, men det tok noen år før det tok helt av, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NRK.

Siden den første meldingen i 1992 har milliarder av korte SMS-tekster blitt sendt inn og ut av mobiltelefoner verden over.

Utover på 90-tallet ble både mobiltelefoner og tekstmeldingstjenesten stadig mer populært. I Norge eksploderte det i 1998.

– Da var det blitt mulig å sende fra mobil til mobil, og til og fra ulike operatører som Telenor og NetCom. Det ble en kjempesuksess, minnes Amundsen.

Det franske auksjonshuset Aguttes viser fra en skjerm med verdens aller første tekstmelding, som ble solgt som et digitalt kunstverk (NTF).

DEN FØRSTE: Det franske auksjonshuset Aguttes viser frem en skjerm med verdens aller første tekstmelding, som ble auksjonert i 2021 som et digitalt kunstverk (NTF).

Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Suksessen kom overraskende

Tom Scharning var markedsdirektør i NetCom (nå Telia) på midten av 90-tallet. Han forteller at tekstmeldingen nærmest ble oppfunnet som en tilfeldighet.

Meldingene kunne sendes via en egen «signaliseringskanal» i telefonnettet. Den brukte egentlig teknikerne til å sende kommandomeldinger for å styre nettet.

– Så var det noen kreative sjeler av noen teknikere som kom på at mange kunne sende tekst til hverandre. Det var begrensning på hvor lange meldingene kunne være, forklarer Scharning.

Han innrømmer at den enorme suksessen til tekstmeldingen kom overraskende på NetCom. De hadde ikke SMS-funksjonen inne i forretningsplanen sin i det hele tatt, før det tok helt av.

Se reportasjen fra Dagsrevyen i desember 1994, der mobiltelefonen lå an til å bli årets mest populære julegave:

Reportasje fra Dagsrevyen, desember 1994

Reportasje fra Dagsrevyen, desember 1994

Sendes 5 milliarder meldinger i året

Og om du tror SMS-en er død på grunn av tjenester som Snapchat og Messenger, så må du tro om igjen.

– Den er så definitivt ikke dø. Det er en ung og sprek 30-åring som fyller året, sier Bjørn Amundsen i Telenor.

Han får støtte av kollega Ingeborg Øfsthus, som er teknologidirektør i Telenor i Norden. Hun forteller at det fortsatt sendes 200 tekstmeldinger i sekundet over Telenor sitt nett i Norge.

– Det svarer til 5,5 milliarder tekstmeldinger i året. Det er «grassalt» mye. Det er særlig bedrifter som bruker tekstmeldingen som kommunikasjonskanal, eller kommuner, som under pandemien sendte viktige meldinger til befolkningen, sier Øfsthus.

Ingeborg Øfsthus

VERKSTEDER OG FASTLEGER: Tekstmeldingen er fortsatt utrolig mye brukt i Norge, forteller Ingeborg Øfsthus i Telenor. Bilverksteder, fastleger og kommuner sender varsler og påminnelser om alt fra dekkskift, legetime og pandemibeskjeder.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Men hvorfor ble tekstmeldingen så populær? På 90-tallet hadde ikke mobiltelefonene berøringsskjerm med tastatur. Det vanlige var å trykke to-tre ganger på hver nummertast for å finne frem til riktig bokstav.

– Det var jo knotete! Men tekstmeldingen fungerer veldig bra fordi du kunne sende beskjeden når du ville og mottakeren kunne svare når de ville, mener Østhus.

Her er tre tekstmeldinger vi trolig sent vil glemme:

John Arne Riise på sjekker'n:

John Arne Riise i 2005

John Arne Riise på trening før landskamp i 2005.

Foto: Erlend Aas / NTB

I 2004 var fotballspilleren John Arne Riise (24) fra Ålesund stor stjerne i Liverpool og en av landets største mannlige kjendiser.

I august 2005 kunne VG avsløre at Riise hadde sendt samme flørtende melding til et tosifret antall single norske kjendiskvinner:

2005

John Arne Riise:God kveld... Etter VELDIG mye ringing å alle mulige kontakter har e endelig fått tak i nummeret ditt. Har alltid syntes du e kjempe sjarmerende, søt, sexy, fantastisk utstråling, men ikke minst, du virker spennende å utfordrende;) håper vi kan ha kontakt, at e selvfølgelig skal be deg ut på en romantisk middag for to;) kyss fra John Arne Riise xxx

Blant mottakerne var Pia Tjelta, Pia Haraldsen, Sandra Lyng, Tone Damli, Synnøve Svabø, Lene Alexandra Øien og Karoline Nakkem, som året etter ble Miss Norway. I ettertid kalte Riise masseutsendelsen idiotisk, men sa at han ikke hadde noe imot en SMS-flørt.

«Blomsterspråket» mellom Jensen og Cappelen

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i retten i 2018.

Foto: Ola Hana

SMS-kodespråket mellom tidligere politimann Eirik Jensen og hasjsmugler Gjermund Cappelen ble landskjent under rettssaken der den svært anerkjente politimannen sto på tiltalebenken i 2017.

Aktoratet gikk systematisk gjennom meldingsloggen mellom de to hvor det var flust av meldinger om vær og trafikk:

Én av disse meldingsutvekslingene skal ha skjedd i påsken 2011:

04.2011

Eirik Jensen:Hei.! Lite å gjøre i påsken.. kun å sole seg.. og d er trygt med rett solfaktor. Til b p jobb mandag.

04.2011

Gjermund Cappelen:høres bra ut!

Jensen sa sms-en handlet om været. Cappelen på sin side sa at innholdet hadde en helt annen betydning:

– Det handler både om at han har kost seg, men det handler også om at så lenge jeg har ham, så er det trygt for meg å jobbe. Det er bare at det er trygt for meg. Han er solfaktoren min.

Det ble også klart at Kanerva også hadde sendt lignende meldinger til nakenmodellen Marika Fingerroos tre år tidligere.

Trykket økte mot utenriksministeren, som til slutt måtte gå av i april 2008.

Den aller første: «Merry Christmas»

First-ever text message to be auctionned off as NFT in Paris

Den første noen gang, sendt fra en datamaskin til en mobiltelefon.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

I dag er det altså 30 år siden den aller første sms-en ble sendt.

Det skjedde 3. desember 1992 i Storbritannia. Meldingen ble sendt fra ingeniøren Neil Papworth, som brukte en datamaskin for å sende meldingen til mobiltelefonen til kollegaen Richard Jarvis.

Den aller første sms-en inneholdt to ord: «Merry Christmas» – altså: «God jul»

03.12.1992

Neil Papworth:Merry Christmas