Hopp til innhold

30 år gammelt vaksineforsøk ender med massesøksmål mot staten

FYLLINGSDALEN (NRK): Lene Loe og 150 andre nordmenn mener de ble syke av vaksinen som staten ga dem i ungdomsårene. Nå går de til søksmål.

Lene Loe saksøker staten

HØNEMOR: Lene Loe har både høns, kaniner og hund. – Dyr er god medisin, sier ME-rammede Loe.

Foto: Christian Lura / NRK

Bergenseren sitter hjemme i sofaen med PC-en i fanget. Medlemmene i Facebook-gruppen kommer fra hele landet. Loe er en av lederne for gruppen som søker erstatning etter vaksineforsøket mot smittsom hjernehinnebetennelse på 1980-tallet.

Selv fikk hun diagnosen ME for ti år siden. Hun fikk et svar på hvorfor hun plutselig ble så trøtt i ungdommen, en trøtthet som aldri ga seg.

– Da var det mange brikker som falt på plass, sier Loe, som likevel mener hun er en av de heldige.

– Mange er mye dårligere enn meg. Noen er sengeliggende, andre er helt uføre. Jeg klarer å jobbe deltid, sier Loe.

Dugnad for folkehelsen

170.000 ungdomsskoleelever deltok i vaksineforsøket i 1988.

Vaksinen skulle bekjempe smittsom hjernehinnebetennelse. En variant av sykdommen hadde blomstret opp i årene etter 1975, og hundrevis ble smittet hvert år. De fleste var under 25. Mange døde av sykdommen.

– Vi var med på en dugnad. Jeg husker vi syntes det var viktig å stille opp, sier Loe.

VG 26. og 28. mai 1986

FRYKT: Smittsom hjernehinnebetennelse var en av de store sykdomsbekymringene på 1980-tallet. Vaksinen var kjærkommen. Faksimiler fra VG 26. og 28. mai 1986.

Men flere hundre har i årene etter ment at vaksinen har gjort dem syke.

Folkehelseinstituttet mener det ikke er en sammenheng mellom ME og vaksineforsøket, og svært få har nådd frem i rettssystemet med en slik påstand.

Men i 2013 vant May Britt Hovland fra Årdal en slik sak etter at staten anket helt til Høyesterett. Hun hadde tatt den samme vaksinen.

– Det var en svært viktig seier for oss, sier Loe.

Tapte i tingretten

Nå står striden om kravene til de 150 saksøkerne er foreldet. Vanligvis er foreldelsesfristen 20 år. I januar tapte Rønnaug Rye-Hytten sitt vaksinesøksmål i Oslo tingrett. Retten mente at saken hennes var foreldet.

Loe og hennes Facebook-venner har nå hektet seg på ankesaken til Rye-Hytten. Det betyr at når saken kommer opp for Borgarting lagmannsrett, vil gruppen være medparter og dele på regningen for å få søksmålet til retten.

Rønnaug Rye-Hytten

ANKER: Rønnaug Rye-Hytten førte sak i Oslo tingrett og tapte. I ankesaken får hun 150 personer med på laget.

Foto: PRIVAT

– Det er jeg veldig glad for. Sammen står vi sterkere, sier Rye-Hytten fra Notodden, som har fibromyalgi og er ufør.

Advokat Anita Bergh Ankarstrand i Pasientskadenemnda sier til NRK at de må forholde seg til foreldelsesfristen på 20 år.

– Vi har ikke myndighet til å hevde noe annet enn at sakene er foreldet. Den myndigheten har bare departementet, sier Ankarstrand.

– Ingen medisinsk sammenheng

Pasientskadenemnda mener det ikke er en bevist sammenheng mellom vaksineforsøket og ME eller fibromyalgi.

– Men i vaksinesaker er det et eget regelverk som gjør at man kan få erstatning, selv om det ikke er en bevist medisinsk sammenheng, sier Ankarstrand

Pasientskadenemnda antyder at det kan gå to år før ankesaken kommer opp.

– Tid har vi nok av, svarer Rye-Hytten.