2415 lynnedslag på ett døgn

I går slo lynet ned 2415 ganger på ett døgn. I Hordaland mistet minst 1300 husstander strømmen. – Det tordnet over hele vestlandet i går. I dag vil bli ganske lik, sier meteorologen.

Lyn ett døgn

KRAFTIG LYN: Det var ikke bare uvanlig mange lynnedslag det siste døgnet, men også svært kraftige nedslag. Onsdag er det fortsatt utrygt for lyn over hele vestlandet.

Foto: Alexander Brennersted

På ett døgn kom det 2415 lynnedslag, ifølge SINTEF. Til sammenligning kom det i underkant av 1000 lynnedslag døgnet før, som også var regnet som en tordenfull dag.

Lynoversikt

LYNNEDSLAGENE: SINTEF har oversikt over alle lynnedslagene det siste døgnet. 2415 lynnedslag ble registrert.

Onsdag vil bli ganske lik, spår vakthavende meteorolog, Ida Marie Solbrekke.

– Det er utrygt for lyn i dag også, i hvert fall fram til i kveld, sier Solbrekke.

Se også: Familie strømløs i flere dager

1320 uten strøm i natt

– Det var voldsomt mange lynnedslag, og veldig kraftige, sier Kirsten Øystese, pressemedarbeider i BKK.

Nordhordland ble hardest rammet. 1320 husstander mistet strømmen i løpet av kvelden og natten, i Samnanger, Meland, Ostereidet og Frøyset. De fleste har fått tilbake strømmen nå.

– Dessverre er det mange av de samme kundene som mistet strømmen under ekstremværet «Nina», som har mistet strømmen igjen nå, sier Øystese.


Fleire hus i Førde har fått skadar etter kraftig torevêr måndag kveld... 
Midt i eit bustadfelt slo lynet ned i eit furutre og mørkla heile området.
I dagslys i dag kunne ein tydeleg sjå skadane etter uvêret.

LYN I FØRDE: Et nabolag i Førde fikk kraftige lynnedslag i hagen. En nabo filmet lynet.

Sårbart nett

På det meste var 30 000 kunder uten strøm under ekstremværet «Nina» helgen som var. BKK var ikke i mål med å rette alle feilene, etter at et stort antall trær ødela strømlinjene. Derfor rammer lynnedslagene ekstra kraftig nå.

– Når vi har hatt en periode med det været vi har hatt, så er hele nettet vårt sårbart. Hadde dette kommet i en normal periode, ville vi hatt omkoblingsmuligheter som gjør at det ikke rammer like hardt. Det har vi ikke nå, sier Øystese.

Feilretting

SÅRBART NETT: BKK holdt fortsatt på med å reparere strømnettet, etter skadene fra ekstremværet 'Nina'. Derfor rammet lynnedslagene hardere enn normalt.