– De ansatte har krav på å være med videre

Arbeidsrettsekspert mener Anne Mari Weiseth og de rundt 200 ansatte på Hotel Norge i Bergen kan ha rett til å få beholde jobbene sine.

Anne Mari Weiseth

– DET ER TUNGT: Etter nesten 32 år som ansatt på Hotel Norge kan Anne Mari Weiseth være inn i sitt siste år i jobben. – Vi var målløse da beskjeden kom, sier hun.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Det er vemodig og tungt, og det har skjedd så fort. Hva gjør jeg nå? Dette er jo barnet mitt, sier Weiseth.

I mai passerer hun 32 år som ansatt ved hotellet. Ingen vet om det blir flere år. En av Norges fremste arbeidsrettseksperter tror Weiseth kan få fortsette.

– Med forbehold om at jeg ikke kjenner annet enn gjennom media, høres dette i utgangspunktet ut som en virksomhetsoverdragelse, sier Einar Engh i Advokatfirmaet Hjort.

Engh er partner i Advokatfirmaet Hjorts arbeidsrettsgruppe og har prosedert virksomhetsoverdragelse i Høyesterett. I tillegg har han skrevet om emnet i ulike fagbøker.

BAKGRUNN: Alle må gå på Hotel Norge

Han mener saken der alle de ansatte på Hotel Norge i Bergen får sparken fra 1. september ikke er så enkel som Scandic ser den. Tidligere i uken sendte selskapet melding til tillitsvalgte ved hotellet at de ikke kom til å kunne holde deler av hotellet åpent under totalrenoveringen som starter til høsten.

– Har vi ikke et hotell å drive virksomhet i, kan vi heller ikke ha ansatte der, sa administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic til NRK torsdag.

Blir rådet til å gå til sak

Einar Engh

– BØR PRØVES I RETTEN: En av Norges fremste eksperter på arbeidsrett, Einar Engh i Advokatfirmaet Hjort mener de ansatte bør prøve saken for retten. – Ja, det høres sånn ut, sier han.

Foto: Advokatfirmaet Hjort

Hotellet stenges helt fra 1. september til mai 2017 da planen er å åpne deler av det nyoppussede hotellet. Først i mai 2018 skal hele hotellet åpnes igjen. På grunn av at hotellet ikke kan holdes åpent underveis i renoveringsarbeidet mener Steen-Mevold det ikke lenger er snakk om en virksomhetsoverdragelse.

Gjenstanden for overdragelse må være en egen økonomisk enhet som bevarer identiteten etter overdragelsen. Skal enheten endres? Skal man bruke samme utstyr, lokaler? Overtar man merkevaren og lignende ting.

– Behagelig for Scandic å gjøre det slik

At hotellet skal holde stengt i åtte måneder skal ifølge Engh ikke automatisk føre til at de ansatte forsvinner ut i arbeidsløshet.

– I spørsmålet om driftsavbrudd ser man på lengden og årsaken til det. En oppussing vil ikke gjøre at identiteten blir borte. Jeg kan ikke se at driftsavbrudd i åtte måneder grunnet oppussing ikke innebærer at det er en virksomhetsoverdragelse. Det innebærer at de ansatte har krav på å være med videre, mener Engh.

– Jeg tror det blir vanskelig å si at Scandic er bundet av løftet de ga de ansatte i november, men spørsmålet er om de under stengingen kunne ha permittert de ansette. Jeg skjønner at Scandic ønsker å gjøre det slik, det er jo behagelig for dem, men ut fra slik jeg kjenner faktum stiller jeg meg tvilende til at det holder. Jeg må imidlertid igjen understreke at jeg ikke har fullstendig oversikt over faktum, sier han.

Fagforeningens jurister vurderer saken

De ansatte ved hotellet mottok meldingen om oppsigelse med sjokk denne uken. Scandic på sin side forstår sjokket, og hevder det også kom bardust på dem.

Djevat Hisenaj i Hotell og restaurantarbeidarforeningen

– GÅR TIL SAK: – Våre jurister ser på saken, og mest sannsynlig bestemmer de seg for å gå til søksmål med en gang, sier Djevat Hisenaj, lederen i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Normalt når vi renoverer hoteller gjør vi alt vi kan for å holde hotellet åpent, og det var også planen i dette tilfellet. Vi visste ikke at det ikke kunne la seg gjøre, go det er det som er mest trist. Jeg forstår de ansatte som syns det er en tøff beskjed å få, sier Steen-Mevold i Scandic.

Lederen i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening, Djevat Hisenaj, som også er nestleder i fagforeningen på selve hotellet, forteller fredag at han allerede har satt jurister på saken.

– Våre jurister ser på saken, og mest sannsynlig bestemmer de seg for å reise søksmål med en gang, sier Hisenaj.