20-årsfeiring med rekordoppslutning og morellsteinspytting

Aldri har så mange funnet veien til det festivalgeneralen omtaler som «Landets søteste festival». Et selvskrevet høydepunkt under Morellfestivalen på Lofthus er norgesmesterskapet i morellsteinspytting.

Marcus og Martinius på Morellfestivalen

UNDERHOLDNING: Mange artister har underholdt på Morellfestivalen. Marcus og Martinius er noen av dem. Store navn som Jan Eggum, Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen og Daniel Kvammen har også holdt konserter for festivalgåerne.

Foto: Trond Ynstedø

– Vi omtaler morellsteinspytte-mesterskapet som NM men jeg tviler på at de driver med sånt andre plasser. Så sånn sett så kan man kanskje kalle det et VM, sier festivalgeneral Fredrik Opedal.

Han er en av dem som har vært med på å arrangere den 20. Morellfestivalen på Lofthus i Hardanger. På sitt 20-års jubileum kunne arrangørene skrive ny rekord, både med antall festivalgjester og deltakere til det tradisjonsrike norgesmesterskapet i morellsteinspytting.

Det er ikke mange festivaler som har holdt ut i 20 år, så det er jo ganske unikt.

Fredrik Opedal, festivalgeneral

Ingen ny spytterekord

Norgesmesterskapet i morellsteinspytting er et av høydepunktene under festivalen. I år hadde 136 stykker meldt seg på mesterskapet i håp å kunne krone seg med tittelen som norgesmester.

Rekordlengden ble spyttet i 2003 av Sverre Kleivkås på 14,24 meter.

Andreas Wahl

NY NORGESMESTER: Andres Wahl er Norges beste morellsteinspytter.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Banen var opprinnelig utendørs, men det var noen år vi hadde dårlig vær og flyttet den inn. Men inne har vi ikke fått noen ny rekord på spyttelengde, derfor flyttet vi den ut igjen i år i håp om ny norgesrekord, sier Opedal.

Håpet ble dessverre ikke oppfylt, dagens lengste spytt landet på 13,06 meter og ble gjort av fysiker og NRK-profil Andreas Wahl.

15-år gamle Sara Lutro vant juniorklassen i år som i fjor.

Sånn gikk det da Tarjei Strøm skulle prøve seg på morellsteinspytting mot Lutro da Sommerbåten la til i Odda.

Tarjei Strøm ble utfordret til morellsteinspytte-duell mot norgesmester Sara Lutro da Sommerbåten besøkte Odda.

UTFORDRET TIL KAMP: Tarjei Strøm tok utfordringen mot norgesmester i juniorklassen i morellsteinspytting, 15-år gamle Sara Lutro.

Rekordstort besøkstall

Opedal kan fortelle at det var mye folk både torsdag og fredag, men at lørdag slo alle rekorder.

– Det toppet seg i dag med 1000 flere festivalgåere enn det vi har pleid å ha her. I en liten bygd med 700 innbyggere og kanskje 5–6000 mennesker på området her i løpet av dagen, er det et helt fantastisk oppmøte, sier Opedal.

Med et så godt besøkstall har ikke festivalgeneralen tenkt å gi seg med det første.

– Dette er en helg mange velger å vise frem bygden sin til gjester fra andre steder i landet. Det er veldig kjekt og motiverer oss til å fortsette i hvert fall 10 år til. Det er jo ikke mange festivaler som har holdt ut i 20 år, så det er jo ganske unikt det og!