17 pågrepet i storaksjon: – Narkoselgere går kynisk etter russen

En rekke narkotiske stoffer er beslaglagt og 17 personer siktet etter «flere planlagte og målrettede tilslag» mot narkosalg til ungdom og russ. – Aksjonen er ikke over, varsler Vest politidistrikt.

Narkobeslag

STORAKSJON: Heroin, kokain, marihuana og ecstasy er noe av det politiet har beslaglagt i storaksjonen.

Foto: Vest politidistrikt

Vest politidistrikt skriver i en pressemelding at 17 personer er siktet etter en målrettet innsats mot omsetning av ulovlige rusmidler til ungdom og russ.

–​ Aksjonene har foregått over hele Bergen, stort sett i mai. Vi har brukt betydelig med ressurser, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim til NRK.

Aksjonen ble igangsatt blant annet som følge av en rekke bekymringsmeldinger frem mot årets russetid.

Asbjørn Onarheim

Politiadvokat Asbjørn Onarheim

Foto: Elise Farestveit / NRK

«Politiet erfarer at narkotikaselgere kynisk fokuserer salget sitt mot russen og således bidrar til rekruttering til narkotikamisbruk», skriver de i pressemeldingen.

– De siste årene har vi sett at det etter hver russetid er ungdom som faller inn i et misbruk og får problemer med narkotika, som følge av at de har eksperimentert eller blitt presset til å bruke narkotika i russetiden, sier Christian Stoutland, som koordinerer politiets forebyggende arbeid i Bergen.

–​ Det å stoppe tilførselen, og sørge for at personer ikke aktivt oppsøker russemiljøene og selger narkotika, er viktig forebygging, sier Stoutland til NRK.

Krystallisert MDMA tatt i narkoaksjon

MDMA: Ca. fem gram beslaglagt MDMA, noe som tilsvarer rundt 45 brukerdoser.

Foto: Politiet

Har tatt både brukere og bakmenn

De 17 personene er siktet etter det politiet omtaler som «flere planlagte og målrettede tilslag» den senere tiden.

«Innsatsen har vært rettet mot narkotikaselgere. Det har vært prioritert å ta dem som selger til ungdommer, og dermed rekrutterer til narkotikamisbruk», heter det i pressemeldingen.

Cannabisplanter funnet i narkoaksjon mot selgere til russen

PLANTER: Cannabisplanter beslaglagt av politiet.

Foto: Politiet

Personene er siktet både for bruk og salg.

– Så langt er tre personer siktet for salg, sier Onarheim.

Mange stoffer

Politiet har beslaglagt cannabis, MDMA, kokain, ecstasy og rivotril, og opplyser at de konkret har stoppet narkotika som var på vei inn i ungdomsmiljøer.

Dessuten er en større mengde av det politiet mistenker er heroin beslaglagt.

– Heroinen var nok tiltenkt andre miljøer enn ungdomsmiljøet, opplyser Onarheim.

Christian Stoutland i politiet

Christian Stoutland, forebyggende koordinator i Vest politidistrikt

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Politiet opplyser at de i en årrekke har mottatt bekymringsmeldinger om narkobruk blant russen fra medruss, foreldre og lærere, men understreker at det kun er en liten del av russekullet som eksperimenterer med narkotika.

– Russen som helhet har vi et veldig godt inntrykk av. De har egentlig blitt snillere og snillere opp gjennom årene, og spesielt i år opplever vi at vi har et veldig godt forhold til russen, sier Stoutland.

– Ruller med russen og selger kokain

Vest politidistrikt varsler at aksjonen ikke er avsluttet, og at de vil opprette flere straffesaker. Dette er noen av dem som er pågrepet og siktet så langt:

  • Tidlig i mai gjorde politiet tilslag mot en norsk statsborger i 20-årene. I mannens bolig finner politiet en cannabisplantasje og det gjøres i tillegg beslag av i overkant av 200 gram marihuana. Deler av marihuanaen er pakket i mindre poser klargjort for salg. I avhør erkjenner mannen salg og dyrking og saken vil trolig bli avgjort som tilståelsesdom.
  • I midten av mai pågripes en utenlandsk statsborger i 20-årene og siktes for salg av narkotika til ungdom, både mindreårige og russ. Politiet har opplysninger om at mannen «ruller» med russen, selv om han ikke selv er russ. Han mistenkes for omsetning av tyngre narkotiske stoffer som kokain og det gjøres beslag av blant annet MDMA i forbindelse med pågripelsen. Mannen stiller seg uforstående til anklagene og er varetektsfengslet.
  • Kasser med ulovlig sprit tatt i storaksjon

    SPRIT: Kasser med ulovlig sprit tatt i aksjonen.

    Foto: Politiet
    En annen utenlandsk statsborger i 30-årene pågripes også i midten av mai og politiet mener det er han som forsyner mannen i 20-årene med kokain. Politiet gjør beslag av både kokain og heroin samt et stort pengebeløp. Mannen erkjenner i avhør salg av kokain og heroin er varetektsfengslet.
  • Under den innledende etterforskingen i vår får politiet kjennskap til en utenlandsk statsborger i 30-årene som selger sprit til mindreårige. Politiet gjør i slutten av april beslag av ca. 100 liter smuglersprit i en privatbil. Siktede vil trolig få saken avgjort ved tilståelsesdom.