100 amerikanske arkitekter skal inspireres i Norge

– Amerikansk arkitektur er upersonlig, sier reiselederen i arkitektfølget som har kommet til Bergen. Nå vil de lære av den norske måten å skape bygg på.

Jim Childress

NORGE ER INTIMT: Jim Childress er reiseleder i arkitektfølget som nå er i Bergen. Han synes nordmenn er mer intime i deres arkitektarbeid.

Foto: Mikal Lerøen / NRK

Ett hundre amerikanske arkitekter er denne uken på studietur i Norge. De ønsker å lære av den norske måten å tenke på når man skal skape nye hus og nye hjem.

– Veldig hyggelig

Stein Halvorsen er en av arkitektene som skal holde foredrag for amerikanerne. Han har samlet de hundre gjestene i Bergen Brannstasjon, et bygg han selv står bak.

De amerikanske arkitektene kommer fra designkomiteen i Amercian Institute of Architects. Det er den eldste interesseorganisasjon for arkitekter. I samarbeid med Norske Arkitekters Landsforbund har de kommet til Norge og Bergen Brannstasjon.

– Det er jo veldig hyggelig da, kjempehyggelig. Jeg må innrømme at vi er stolt av Brannstasjonen her i Bergen. Det er vel et av de flotteste prosjektene våre, sier Halvorsen.

Han har plassert de ett hundre tilreisende i gymsalen i Bergen Brannstasjon for å holde foredrag. Men arkitekten bak bygget oppdager plutselig en mangel. Gymsalen er rett og slett for lys for lysbildepresentasjonen.

– Det er for mye sol i Bergen i dag, ler Halvorsen.

– Nordmenn stoler på sin egen historie

Reiselederen for turen, Jim Childress, har gitt turen tittelen «Locally Grown», på norsk «Lokalprodusert».

– Jeg er overbevist om at det er noe med norsk kultur som har blitt bevart og isolert i lang tid. I stedet for å se på hva alle andre gjør, bygger de på sin egen kultur, forklarer han.

Han synes Norge er interessant, fordi arkitektene her stoler mer på sin egen historie enn på trender, og at de derfor blir unike.

– Det er en intimitet til arbeidet. Det synes jeg at mangler i mye arkitektur i verden, sier han.

Reiselederen forklarer at mye av verdens arkitektur er fancy og flott, men upersonlig.

– Arbeidet i Norge er sånn at du vil være der, du vil henge der, du vil bo i det, sier Childress.